Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ombudsmeni BiH

Predmet u vezi primjene Zakona o materijalnoj podršci porodica s djecom u FBiH

ombudsmeni (1)

Također, ombudsmeni će istragu proširiti u odnosu na sve kantone kako bi ispitali trenutnu situaciju na teritoriji cijele Federacije BiH

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine odlučili su da, na osnovu informacija iz medija, otvore predmet po službenoj dužnosti u vezi primjene novousvojenog Zakona o materijalnoj podršci porodica sa djecom u Federaciji BiH, a povodom uskraćivanja prava na dječiji doplatak zbog imovinskog cenzusa u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Također, ombudsmeni će istragu proširiti u odnosu na sve kantone kako bi ispitali trenutnu situaciju na teritoriji cijele Federacije BiH.

U skladu sa Zakonom o Ombudsmenu za ljudska prava BiH i pravilima postupanja, Ombudsmeni će provesti istragu, a ukoliko utvrde eventualna kršenja ljudskih prava postupiti u skladu sa svojim nadležnostima u cilju njihovog otklanjanja, o čemu će javnost biti blagovremeno informirana – saopćeno je iz te institucije.

U saopćenju podsjećaju da institucija Ombudsmena djeluje po prijemu žalbe ili ex officio, a Ombudsmeni svoje odluke donose nakon provedenog postupka utvrđenja svih činjenica i okolnosti vezanih za konkretno pitanje povrede ljudskih prava, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.