BiH

podignuta optužnica

Predsjednica biračkog odbora glasala umjesto drugih osoba

06/07/2020
FOTO: Ilustracija

Optužena Petrović Biljana (1971.), tereti se da je za vrijeme održavanja Općih izbora 2018. godine, u svojstvu predsjednika biračkog odbora na biračkom mjestu, glasala umjesto drugih osoba, pod njihovim imenima

Tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Biljane Petrović, rođene 1971. godine u Brčkom, državljanke BiH, jer se tereti da je za vrijeme održavanja Općih izbora u BiH kao predsjednica biračkog odbora na biračkom mjestu Popovo Polje-Distrikt Brčko, glasala umjesto drugih osoba pod njihovim imenima.

U optužnici se navodi da je optužena, protiv volje i znanja najmanje šest osoba, koje nisu iskoristile biračko pravo na navedenim izborima, krivotvorila njihove potpise na biračkom spisku, pod rednim brojevima gdje su zavedene navedene osobe, potpisala se umjesto njih njihovim imenima i glasala umjesto njih.

Optužena se tereti da je na izborima za institucije Bosne i Hercegovine glasala umjesto drugog pod njegovim imenom, čime je počinila kazneno djelo prevare pri glasanju iz članka 152. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.