Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vanja Bjelica-Prutina

Predsjednica CIK-a: Apelujemo na Vijeće ministara da donese odluku o finansiranju izbora

vanja-bjelica-prutina

Ranije su iz CIK-a BiH kazali da je za provođenje Lokalnih izbora potrebno oko devet miliona KM

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici donijela odluku o pomjeranju održavanja Lokalnih izbora 2020. Godine za 15. Novembar, kazala je na konferenciji za novinare predsjednica CIK-a BiH Vanja Bjelica – Prutina.

“Podsjećam da je 7. maja, kada je CIK BiH raspisao izbore, počeo teći zakonski rok od 15 dana u kojem su nadležne institucije morale osigurati sredstva za provođenje izbora u skladu s Izbornim zakonom BiH. S obzirom da je rok istekao, a da sredstava nema, bili smo prinuđeni primijeniti odredbe člana 14.2 Izbornog zakona, prema kojem je CIK ovlašten pomjeriti održavanje izbore”, dodaje Bjelica – Prutina.

Pojasnila je da po zakonu izbori mogu biti pomjereni za 30 dana, ali da su zbog praznika o kojem ih je obavijestila Srpska pravoslavna crkva, te su zbog toga izbori pomjereni za 15. novembar.

Bjelica – Prutina kazala je da je Centralna izborna komisija BiH danas usvojila Uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti.

“Kada smo 7. maja raspisali Lokalne izbore, na snazi su bila ograničenja kretanja starijim od 65 godina. Vanredno stanje u RS ukinuto je 21. maja, a istog dana je Vijeće ministara stavilo van snage odluku o postupanja institucija BiH u vezi s COVID-19 čime je omogućen rad u institucijama. Ublažavanje mjera je uticao na to da se danas usvoji Uputstvo. Odlučujući faktor je činjenica da su donošenjem odluke o izborima počeli teći rokovi”, ističe Bjelica – Prutina.

Pojasnila je da od 27. maja do 3. jula do 16 sati teče rok u kojem politički subjekti CIK-u podnose prijavu za ovjere učešća na lokalnim izborima. Rok je duži nego inače zbog činjenice da su izbori odgođeni.

“Omogućena je i elektronska prijava uz obavezu da se originalna dokumentacija dostavi prije isteka roka. Svi obrasci za prijavu političkih subjekata dostupni su na stranici osim obrazaca za prikupljanje podrške birača koji će se moći preuzeti od 26. maja u sjedištu CIK-a”, navela je predsjednica CIK-a.

Prjave za ovjeru koalicije i nezavisne liste, ovjerene političke stranke i nezavisni kandidati podnose u periodu 19. do 28. jula.

Izborna kampanja počinje 16. oktobra i trajat će do izborne šutnje, odnosno 14. novembra do sedam sati ujutro.

U centralni registarski spisak upisano je 3.374.364 birača.

Rok za prijavu birača koji žive van BiH je 19. septembar u ponoć.

Bjelica – Prutina je pozvala predsjedavajućeg Vijeća ministara da CIK nastavi da radi, a da finansiranje ostavi Vijeću ministara.

“Danas apelujemo na Vijeće ministara da postupi po zahtjevu CIK-a i donese posebnu odluku o finansiranju Lokalnih izbora”, kaže predsjednica CIK-a BiH i dodaje da su konstantno tragali za alternativnim rješenjima.

Inače, ranije su iz CIK-a BiH kazali da je za provođenje Lokalnih izbora potrebno oko devet miliona KM, od čega je u budžetu BiH potrebno osigurati oko 4,2 miliona KM.

Podsjetila je da će se Lokalni izbori provesti za 64 općinska vijeća u FBiH, 56 skupština opština u RS, 120 načelnika u FBiH, 14 gradskih vijeća u FBiH, 7 skupština gradova u RS, 22 gradonačelnika u BiH uz Skupštinu Brčkog distrikta u BiH.

“Po prvi put na Lokalnim izborima gradonačelnik Istočnog Sarajeva se bira na izborima u skladu s izmjenama zakona u RS. Lokalne izbore za Mostar CIK će raspisati nakon stjecanja uslova”, istakla je Bjelica – Prutina i pozvala političke subjekte da prijave za izbore podnesu odmah nakon što prikupe dokumentaciju.