Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik Slovenije održat će govor u Srebrenici

Borut-Pahor11

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor će sudjelovati na obilježavanju 20. godišnjice genocida u Memorijalnom centru Potočari u blizini Srebrenice 11. Jula 2015. godine gdje će održati govor.

Ćamil Duraković, načelnik Općine Srebrenica i predsjednik Organizacijskog odbora za obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici, te Munira Subašić, predsjednica udruženja majki Srebrenice, uručili su molbu predsjedniku Pahoru da održi govor na komemoraciji tokom njihove posjete Sloveniji.

Stoga je ovo velika čast ukazana predsjedniku ali i samoj državi Sloveniji.

Više od dvadeset stranih delegacija će prisustvovati komemoraciji, među njima: Kolinda Grabar Kitarović, predsjednca Republike Hrvatske, Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Filip Vujanović, predsjednik Republike Crne Gore, Federica Mogherini Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Saudijska princeza Nura, Bill Clinton, bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, visoki predstavnik talijanskog Senata i brojnih ministri vanjskih poslova i mnogi drugi uvaženi gosti.

Predsjednik Pahor će stići u Srebrenicu u petak 10. jula, i posvetiti ovaj dan susretima sa stanovnicima Srebrenice i okolice, te će posebnu pažnju posvetiti projektima humanitarnih organizacija koje pokušavaju omogućiti povratak ljudi u svoje domove i bezbrižno djetinjstvo za njihovu djecu.

Prije svega, predsjednik Slovenije Borut Pahor će položiti vijenac u Memorijalnom centru u Potočarima i prisustvovati komemorativnoj sjednici općinskog vijeća u Srebrenici, gdje će se obratiti prisutnima.