Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik Slovenije u Potočarima odao počast žrtvama genocida

borut pahor

Predsjednik Slovenije Borut Pahor stigao je jutros u Memorijalni centar Srebrenica – Potočari gdje je u pratnji Munire Subašić, predsjednice Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa, položio vijenac i odao počast Bošnjacima ubijenim u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine, javlja Anadolu Agency.

Pahora su predstavnice majki Srebrenice pozdravile sa “prijatelju”, a predsjednik Slovenije i cjelokupna delegacija nose na reverima Cvijet Srebrenice.

[pull_quote_right]Slovenski predsjednik nalazi se u dvodnevnoj posjeti Srebrenici[/pull_quote_right]

Pahor je potom u pratnji Subašić i načelnika općine Srebrenica Ćamila Durakovića obišao je mezarje Memorijalnog centra gdje se zaustavio pored spiska ubijenih Srebreničana.

Subašić je prenijela Pahoru informacije da će ove godine biti ukopano 136 novoidentifikovanih posmrtnih ostataka žrtava genocida te ga upoznala i još jednom naglasila sve strahote koje su prošli Srebreničani u genocidu u julu 1995.

Subašić je upoznala slovenskog predsjednika i o tome da Bosna i Hercegovina nema zakona o zabrani negiranja genocida i da je to jedno od najvažnijih pitanja koje bi na neki način žrtvama, odnosno njihovim porodicama dalo određenu satisfakciju u smislu da niko ne može niti smije poricati genocid koji se dogodio u Srebrenici.

Pahor je rekao kako je potrebno izgraditi proces povjerenja iako zna da je to veoma teško, ali da je to jedina srvar koja će garantirati djeci ubijenih da neće biti nikada zaboravljeni.

Majke Srebrenice rekle su da su one spremne na proces razgovora sa svima, ali ne mogu pristati na uzastopno i kontinuirano negiranje genodica i onoga što se desilo u Srebrenici.

Kada Hotić, potpredsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa, naglasila je kako je u Srebrenici ubijeno od maloljetne djece do starijih te kako se još traga za velikim brojem stradalih što uz kontinuiorano negiranje genocida i dalje vrijeđa žrtve i njihove porodice.

Inače, slovenski predsjednik nalazi se u dvodnevnoj posjeti Srebrenici. Danas, prvi dan posjete, provest će u obilasku srebrenice i okoline i susretima sa Srebreničanima prilikom čega će uručiti i donacije. Sutra, 11. jula, Pahor će prisustvovati komemoraciji povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici i dženazi za 136 novoidentifikovanih žrtava genocida.