Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

najavio halil lagumdžija

Predsjednik Suda Bosne i Hercegovine ponovo će biti Ranko Debevec?

debevec
Ranko Debevec / FOTO: detektor.ba

Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH je istakao da je Debevec prošao sve procedure, te da je podsavjet predložio njegovo imenovanje

Predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec ponovo će biti imenovan na tu funkciju.

Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH je istakao da je Debevec prošao sve procedure, te da je podsavjet predložio njegovo imenovanje, javlja BHRT.

Očekuje se da će Debevec sutra zvanično biti imenovan, te da će tada izložiti svoj program rada.

VSTS je na današnjoj sjednici raspravljao o proceduri imenovanja novih članova ovog tijela, budući da članovima Savjeta, Željki Radović, Duški Bogojević i Jadranki Stanišić ove godine ističu mandati.

Istaknuto je da novi članovi moraju biti izabrani tri mjeseca prije isteka mandata.

Savjet nije izglasao da se u taj proces ide žrijebanjem, već da ostaje ista situacija kada je riječ o polu i nacionalnoj strukturi onih koje će biti izabrani.

Na dvodnevnoj sjednici, pred članovima VSTS-a naći će se izvještaj o radu Predsjedništva VSTS-a BiH za period od 1. jula do 31. decembra prošle godine.

Jedna od tačaka dnevnog reda je i usvajanje Akcionog plana za realizaciju komunikacijskog plana VSTS-a BiH za oblasti etike, integriteta i sprečavanje sukoba interesa.

Pred VSTS-om će se naći i odobravanje Programa početne obuke i stručnog usavršavanja Centra za edukaciju sudija i javnih tužilaca Republike Srpske, Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH i Pravosudne komisije Brčko distrikta za ovu godinu.

Članovi VSTS-a razmatraće i prijedlog za redovno izvještavanje glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, Federalnog tužilaštva Federacije BiH i Tužilaštva Brčko distrikta o rješavanju predmeta korupcije i organizovanog kriminala.