Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zasjedaju danas

Predsjedništvo BiH bi trebalo da razmatra državni budžet, ali ga Tegeltija još nije dostavio

predsjednistvo bih fena

Podsjećamo, državne institucije cijelu prošlu godinu, kao i ovu, funkcioniraju na odlukama o privremenom finansiranju, kojima je omogućeno samo finansiranje osnovnih budžetskih isplata i vanjskog duga, ali ne i realizacija važnih projekata

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine trebalo je na sjednici koja je zakazana za danas u 13 sati razmatrati ovogodišnji Nacrt budžeta i međunarodnih obaveza institucija BiH, ali Vijeće ministara BiH do 10 sati nije bilo dostavilo priejdlog Nacrta Budžeta, pa vjerovatno danas neće biti ni razmatran.

Podsjećamo, državne institucije cijelu prošlu godinu, kao i ovu, funkcioniraju na odlukama o privremenom finansiranju, kojima je omogućeno samo finansiranje osnovnih budžetskih isplata i vanjskog duga, ali ne i realizacija važnih projekata.

Nakon izjašnjavanja Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koje je prema Ustavu Bosne i Hercegovine stvarni predlagač budžeta institucija Bosne i Hercegovine, procedura se nastavlja u oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH van je BiH, pa to može razlog kašnjenja slanja.

Nacrt zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza u proceduru je 27. maja uputio državni ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda (Hrvatska demokratska zajednica – HDZ).

Prema Nacrtu, budžet BiH za ovu godinu iznosi 1.073.600.000 KM, od čega je izdvajanje prihoda od indirektnih poreza za nivo BiH 865.500.000 KM, a ostatak su vlastiti prihodi.