Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedništvo BiH danas o budžetu za narednu godinu

predsjednistvo-bih22

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine razmatrat će danas na vanrednoj sjednici Prijedlog zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2016. godinu.

Vijeće ministara BiH ranije je utvrdilo Nacrt budžeta za 2016. godinu i uputilo ga Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, budući da je Predsjedništvo BiH formalni predlagač budžeta.

Budžet za narednu godini iznosi 1.720.637.818 KM, od čega su ukupni prihodi za finansiranje institucija i primici 950.000.000 KM, a prihodi za servisiranje vanjskog duga su 770.637.818 KM.

Nacrt budžeta polazi od Globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika u BiH za period 2016-2018. godina, s ciljem daljnjeg provođenja mjera štednje u institucijama BiH. Ukupna javna potrošnja svodi se na nivo koji omogućavaju realni prihodi bez zastoja u provedbi reformi.

Nakon vanredne sjednice zakazana je i redovna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj će biti razmatran Izvještaj o spremnosti BiH za podnošenje zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji.

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o prihvatanju sporazuma i određivanje potpisnika za Sporazum između Evropske unije i BiH o učestvovanju BiH u Programu Unije “Konkurentnost preduzeća i malih i srednjih preduzeća” te Ugovor o zajmu (Projekat koridor Vc 2) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Predviđeno je i davanje odobrenja za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija.