Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vanredna sjednica

Predsjedništvo BiH donijelo odluku o započinjanju pregovora s Frontexom

Sarajevo: Održana 9. redovna sjednica Predsjedništva BiH
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Riječ je o jednom od ključnih uslova za otvaranje pregovora sa EU, što je potvrdila i direktorica za Evropu u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichorst

Na vanrednoj sjednici Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je odluku o pokretanju pregovora BiH s Frontexom. To je bila i jedina tačka dnevnog reda.

Ovo je jedan od ključnih uslova za otvaranje pregovora s Evropskom unijom, što je jasno naglasila i izvršna direktorica za Evropu u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst tokom posjete našoj zemlji.

Riječ je o jednom od ključnih uslova za otvaranje pregovora sa EU, što je potvrdila i direktorica za Evropu u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichorst.

– Jasno je šta treba da se uradi i koje su zadaće. Kakav će biti ishod, ja ne mogu reći. Da direktnije odgovorim na vaše pitanje, reći ću da je vrlo važno početi pregovore sa Frontexom, usvojiti zakone o pranju novca, sukobu interesa i sudovima. S pravom sam pomenula i predstojeće izbore. Potrebno je obaviti sve pripreme kako bismo imali adekvatan politički proces. Svi znaju šta se treba uraditi po tom pitanju, rekla je Eichorst tokom posjete BiH.

Frontex je, podsjetimo, Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu.