BiH

Potvrdio Džaferović

Predsjedništvo BiH odbilo inicijativu za premještanje bh. ambasade u Jerusalem

17/09/2020

Džaferović kaže da ostaje da se vidi kako će se stvari dalje dešavati, ali izvjesno je da će svi ostati pri istim stavovima

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović potvrdio je novinarima u Sarajevu nakon sjednice Predsjedništva da to tijelo nije donijelo odluku o premještanju Ambasade BiH u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem, ali ni odluku da se prizna Kosovo kao nezavisna država.

Džaferović je kazao da je član Predsjedništva Bih Željko Komšić tražio da se ne izjašnjava niti o jednoj od te dvije tačke, ali to nije prihvaćeno jer je drugi član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tražio glasanje kada je podržao premještanje Ambasade BiH u Jeruzalem.

S druge strane Džaferović i Komšić glasali da BiH prizna Kosovo kao nezavisnu državu, a Dodik je bio protiv te će taj prijedlog ići u drugi krug glasanja i ako stav bude isti, Dodik će imati pravo da pokrene pitanje vitalnog entitetskog interesa.

Džaferović kaže da ostaje da se vidi kako će se stvari dalje dešavati, ali izvjesno je da će svi ostati pri istim stavovima.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.