Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedništvo BiH produžilo mandat OSBiH u Afganistanu

osbih

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine usvojili su danas na sjednici Platformu za nastup delegacije BiH na 71. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koju će predvoditi predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović.

Prihvaćen je i poziv za učestvovanje na sastanku na visokom nivou o velikim kretanjima izbjeglica i migranata, koji je najavljen za 19. septembra u New Yorku.

Na sjednici je primljena k znanju Informacija Ministarstva vanjskih poslova BiH o održavanju Bruxelleske konferencije o Afganistanu, od 4. do 5. oktobra te je Vijeće ministara zaduženo da u budžetu za 2017. godinu, kao posebnu stavku planira donaciju finansijskih sredstava Islamskoj Republici Afganistan u simboličnom iznosu.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvаćanju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Kraljevine Tajland o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, a odobreno je i zaključivanje Memoranduma između Državne uprave za turizam Narodne Republike Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope o uspostavi Saveza za unapređenje turizma između Kine i ovih zemalja.

Donesene su odluke o prihvaćanju sporazuma i određivanju potpisnika za Sporazum o zajmu (Projekat modernizacije cestovnog sektora u Federacije BiH) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj te Sporazum o zajmu i projektu vjetropark Hrgud kao i Memorandum o razumijevanju za obnovu određenog broja kuća povratnika u Srebrenicu.

Predsjedništvo BiH donijelo je Odluku o produženju mandata pješadijskoj jedinici Oružanih snaga, u operaciji podrške miru Odlučna podrška u Islamskoj Republici Afganistan međunarodnoj vojnoj operaciji pod vođenjem NATO-a za godinu dana.

Na sjednici je donesena i Odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Kraljevine Španije o razmjeni i međusobnoj zaštiti tajnih podataka.

Predsjedništvo BiH će uputiti Pismo namjere Svetoj Stolici u vezi donacije božićnog drvca za Trg svetog Petra uime svih naroda BiH, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.