Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedništvo DF-a: Izborni rezultati daleko ispod očekivanja

df

Predsjedništvo Demokratske fronte (DF) održalo je danas u Sarajevu sjednicu na kojoj su analizirani rezultati nedavno održanih lokalnih izbora.

Iako još uvijek nisu objavljeni konačni rezultati u nekim sredinama, na osnovu do sada prikupljenih podataka i ocjene Centralnog izbornog štaba, pošto su u pitanju prvi općinski izbori za DF, iz ove stranku ističu da mogu biti relativno zadovoljni sa, za sada, osvojena 93 vijećnička/odbornička mjesta.

Istovremeno, Predsjedništvo DF-a je konstatovalo da je taj rezultat, a pogotovo rezultat kandidata ove stranke za načelnička i gradonačelnička mjesta, daleko ispod očekivanja.

I ovaj put Predsjedništvo DF-a je podsjetilo da su, od početka kampanje za načelnike, gradonačelnike i vijećnike, sve ingerencije date općinskim i kantonalnim organizacijama i njihovim povjerenicima te njihovim prvobitnim procjenama uspjeha stranke. Stoga se i najveći dio odgovornosti za neispunjavanje planiranih kvota odnosi upravo na te stranačke strukture.

Naravno, ističu iz DF-a, to nikako ne amnestira i ostale nivoe stranke, među kojima su i predsjednik i Predsjedništvo DF-a. Stoga je Predsjedništvo odlučilo, između ostalog, da se do detalja uradi analiza za svaku općinsku i kantonalnu organizaciju te da se nakon toga organiziraju unutarstranački izbori kojima će se šansa pružiti novim, mladim stranačkim kadrovima, koje prije svega opredjeljuje ideja DF-a.

Predsjedništvo DF-a je na današnjoj sjednici još jednom ponovilo princip o kojem će obavijestiti sve nivoe organizovanja, da neće biti nikakve koalicije sa Strankom demokratske akcije, Savezom za bolju budućnost i Hrvatskom demokratskom zajednicom, te poručilo svima, koji se i pored ovog upozorenja na to odluče, da odmah mogu napustiti redove DF-a.

Istovremeno DF će učestvovati u projektu ujedinjenja ljevice, i u tom smislu danas je formiran pregovarački tim, saopćeno je iz ove stranke.