Predsjedništvo HDZ-a 1990 poziva na dosljedan odnos prema Hrvatima u BiH

predsjednistvo hdz 1990

U Mostaru je u srijedu, 20. decembra, održana sjednica Predsjedništva HDZ-a 1990 na kojoj je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH te o implikacijama Haške presude na političke odnose u BiH i na rad Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, priopćeno je danas iz te stranke.

Iz HDZ-a 1990 navode kako su tražili raspravu u Parlamentu BiH o radu Tužiteljstva BiH s posebnim osvrtom na ratne zločine te da je Dom naroda usvojio Odluku da se održi tematska sjednica toga tipa.

Na sjednici Predsjedništva HDZ-a 1990 naglašeno je kako će ta stranka učiniti sve da zaustavi kriminalizaciju Hrvatskoga vijeća obrane i Domovinskoga rata.

Predsjedništvo HDZ-a 1990 pozvalo je i službenu vlast u Republici Hrvatskoj na dosljedan odnos prema Hrvatima u BiH, a od nositelja najviših funkcija hrvatskoga naroda u BiH traži da djelima pokažu da imaju iskrene namjere u borbi za ravnopravnost hrvatskog naroda i evropski put BiH.

HDZ 1990 je, kako se navodi, Parlamentu BiH predložio zaključak, koji je i usvojen, o ravnomjernom trošenju sredstava prikupljenih iz trošarina i na jugu i na sjeveru BiH.

Također, od svih javnih poduzeća zaduženih za ceste i autoceste traže da poseban naglasak stave na izgradnju cestovnih pravaca Mostar-Livno, gdje Hrvati žive u velikom broju, zatim Lašva-Travnik-Jajce, dionica od posebnog i nacionalnog i državnog interesa i Neum-Stolac-Mostar, a preko zastupnika će tražiti mjesečna izvješća o prikupljenim sredstvima i o načinu kako su potrošena.

Na sjednici je zaključeno da se u sljedećih 60 dana održi klauzura stranke u kojoj će biti definirane sve programske smjernice HDZ-a 1990 za sljedeće izbore.