Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Predsjedništvo SDA podržalo Izetbegovića, traži hitno oslobađanje Orića

15/06/2015

Predsjedništvo SDA najoštrije osuđuje hapšenje komandanta Armije RBiH Nasera Orića u Švicarskoj, po potjernici Srbije, saopšteno je iz ove stranke nakon sjednice Predsjedništva SDA.

Ovo hapšenje je uslijedilo nakon što je Srbija zloupotrijebila poziciju subjekta međunarodnog prava, jer je potjernica izdata unatoč tome što je Naser Orić pred Međunarodnim sudom za ratne zločine oslobođen svih optužbi i protivno zaključenom bilateralnom sporazumu između Bosne i Hercegovine i Srbije.

SDA je naročito zabrinuta zbog ponižavajućeg načina na koji su švicarske vlasti lišile slobode i tretirale Nasera Orića i predstavnike zvanične delegacije načelnika općine Srebrenica Ćamila Durakovića i potpredsjednika Općinskog Vijeća Hamdiju Fejzića. Pitamo se ne govori li to o odnosu švicarskih vlasti spram žrtava genocida u Srebrenici.

[pull_quote_right]Predsjedništvo SDA pozdravlja odluku Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH da potpišu reformsku agendu koja BiH vodi u reforme koje znače više radnih mjesta i bolji životni standard građana[/pull_quote_right]

Tražimo od švicarskih vlasti da prepoznaju zloupotrebu od strane Srbije i da Nasera Orića odmah puste na slobodu. Zahtijevamo od državnih organa BiH da pruže maksimalnu podršku kako bi Naser Orić što prije bio oslobođen.

Predsjedništvo SDA opredijeljeno je za regionalnu saradnju, u okviru toga i za saradnju sa Srbijom. Međutim, smatramo da je planirana sutrašnja posjeta predsjednika Srbije Bosni i Hercegovini snažno opterećena nezakonitim hapšenjem Nasera Orića. Stoga, podržavamo stav bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da se sutrašnja posjeta odgodi.

[pull_quote_left]Pozivamo ministre iz DF-a da još jednom razmisle šta za stabilnost u zemlji znače njihove ostavke[/pull_quote_left]

Predsjedništvo SDA smatra da Vlada i Parlament FBiH moraju nastaviti sa radom u punom kapacitetu bez obzira na podnesene ostavke ministara DF-a u Vladi. Građani i evropski put BiH ne smiju biti taoci ni jedne politike, niti ispaštati zbog ponašanja bilo koje političke stranke. Pozivamo ministre iz DF-a da još jednom razmisle šta za stabilnost u zemlji znače njihove ostavke, te da koriguju svoje odluke. U protivnom biće odgovorni za sve eventualne negativne posljedice.

Predsjedništvo SDA pozdravlja odluku Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH da potpišu reformsku agendu koja BiH vodi u reforme koje znače više radnih mjesta i bolji životni standard građana. Očekujemo takvu odluku i Vlade RS-a u narednih nekoliko dana, te potpisivanje agende između BiH i EU.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva SDA izvršeno je konstituiranje ovog organa stranke. Utvrđen je raspored članova Predsjedništva po oblastima kao i zaduženja za kantonalne i regionalne odbore.

Ocijenjeno je da je Izborni proces unutar Stranke uspješno okončan održavanjem 6. Kongresa, te da Stranka nastavlja u punom kapacitetu svoj rad. Pozivaju se svi kadrovi Stranke, kako oni u zakonodavnoj, tako i u izvršnoj vlasti, da predano rade na realizaciji utvrđenih kongresnih politika i odluka organa Stranke.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.