BiH

Konstituirajuća sjednica

Predsjedništvo SDP-a: Sastanak Čovića i Izetbegovića je predstava za javnost

25/07/2019

Ne postoji mogućnost saradnje nacionalnih stranaka koja na kraju neće završiti u blokadi i protiv interesa Bosne i Hercegovine

Na konstituirajućoj sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH razmatrana je aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini, kao i o daljnji koraci u radu partije, kažu iz SDP-a čije saopćenje prenosimo u cjelosti:

Predsjedništvo SDP BiH osvrnulo se na aktuelnu političku situaciju, koja je ocijenjena katastrofalnom, prvenstveno zbog toga što ni nakon devet mjeseci od održanih opštih izbora u BiH nije formirana vlast na federalnom i državnom nivou. Vlast, osim u nekoliko kantona, ni na ostalim nivoima ne funkcioniše, dok se ni u Predsjedništvu BiH ne mogu dogovoriti oko ključnih stvari bitnih za interese Bosne i Hercegovine.

Očigledno je da je cilj SDA-HDZ-SNSD koalicije bilo da preuzmu kontrolu nad domovima parlamenata i tako blokiraju sve procese formiranja vlasti. Ne treba ni zaboraviti činjenicu da zahvaljujući SDA-u, HDZ i SNSD imaju potpunu kontrolu nad državnim Domom naroda, što proces formiranja vlasti dodatno otežava.

Članovi Predsjedništva SDP-a posljednji sastanak Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, na kome je ponovno iskazana nikad zaustavljena hemija između SDA i HDZ, ocjenjuju kao predstavu za javnost, pogotovo dio koji se odnosio na stanje u mostarskom Aluminiju.

Ove dvije stranke su već davno dogovorile podjelu ovog preduzeća po nacionalnom ključu, negirajući državnost u temelju, jer bez stvarne kontrole Federacije nad ključnim preduzećima stvaraju se etnoteritorijalne i nevidljive samoupravne oblasti. Aluminij je, uz pomoć SDA, žrtva HDZ-a, a to je nešto na šta je SDP opominjao godinama unazad.

Ponovni pokušaj aktiviranja spora od strane Predsjedništva BiH oko Pelješkog mosta i blokada istog od strane Milorada Dodika, još je jednom potvrdila ono što je SDP nebrojeno puta govorio. Ne postoji mogućnost saradnje nacionalnih stranaka koja na kraju neće završiti u blokadi i protiv interesa Bosne i Hercegovine. Posljednji Dodikov potez posljedica je dogovora sa Draganom Čovićem, koji će preskupo platiti vlasnici države Bosne i Hercegovine, a to su njeni građani.

Predsjedništvo SDP BiH je dalo podršku radu organa koji su u proteklom periodu pokazali da ključne odluke i principi SDP-a ne mogu biti dovedeni u pitanje zbog nezaježljivih ambicija određenih pojedinaca i njihovih dogovora sa nacionalističkim strankama, a sve zbog ostvarivanja ličnih finansijskih interesa, kažu iz SDP-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.