Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedništvo SDP BiH potvrdilo pet kandidata za predsjednika

sdp predsjednistvo (1)

Na današnjoj sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH članovi su razmatrali izvještaj Centralne izborne komisije SDP BiH o ispunjenim uslovima za kandidature za predsjednika SDP BiH i potvrdili da je pet kandidata ispunilo sve uslove, a to su Emir Đikić, Jasmin Imamović, Miro Lazović, Nermin Nikšić i Svetozar Pudarić.

Na osnovu Pravilnika o održavanju unutarpartijskih izbora za predsjednika SDP BiH, a u cilju osiguravanja ravnopravnih uslova za predstavljanje svih kandidata za predsjednika partije, članovi Predsjedništva su usvojili Odluku o pravilima predstavljanja i debati kandidata za predsjednika SDP BiH. Tako će do 20. septembra, dana održavanja predsjedničkih izbora, biti održano 12 debata u svim kantonalnim i regionalnim organizacijama SDP BiH, na kojima će svi kandidati imati priliku da ravnopravno predstave svoje programe i odgovaraju na pitanja okupljenih članova.

Članovi Predsjedništva su osudili nedavno ponuđeni mehanizam koordinacije koji predstavlja još jedan pokušaj narušavanja državnih nadležnosti, a sve u cilju jačanja kantona i njihovih ovlasti, što, na kraju, dovodi do mogućnosti blokiranja evropskog puta naše zemlje. Članovi su pozvali izvršnu vlast na svim nivoima, a posebno Vijeće ministara BiH, da ne dozvole evidentno kršenje Ustava BiH, jer je vanjska politika, u što spadaju i pregovori sa Evropskom unijom, isključiva nadležnost države.

Predsjedništvo SDP BiH je razmatralo i problem kredita bh. građana u švicarskim francima i usvojilo zaključak da se u narednim danima organizuje sastanak sa predstavnicima udruženja i građana koji su pogođeni navedenim problemom. Na sastanku će biti dogovoren zajednički model za rješenje ovog problema te buduće djelovanje SDP BiH u zakonodavnim organima po ovom pitanju.

sdp