BiH

Šefik Džaferović

Predsjedništvo traži od Vijeća ministara novi nacrt budžeta: “Veliki je nesrazmjer u platama”

11/03/2021

Dodao je da postoji veliki nesrazmjer u platama službenika u institucijama BiH - vojnika i policajaca, u odnosu na plate srodnih zanimanja na nivou entiteta i kantona

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da je Predsjedništvo na današnjoj sjednici zatražilo od Vijeća ministara BiH da u roku sedam dana dostavi novi nacrt budžeta institucija BiH.

Pojasnio je da je stav Predsjedništva da ne treba vraćati osnovicu za obračun plata zaposlenih u institucijama BiH na nivo iz 2012., koja je bila nešto veća od sadašnje.

– Potrebno je u budžetu ustanoviti stavku sa sredstvima za borbu protiv pandemije koronavirusa koja u ovom nacrtu nedostaje – naveo je Džaferović.

Dodao je da postoji veliki nesrazmjer u platama službenika u institucijama BiH – vojnika i policajaca, u odnosu na plate srodnih zanimanja na nivou entiteta i kantona.

– Vijeće ministara mora podići te plate na viši nivo, a one najviše koje primaju funkcioneri na državnom nivou treba smanjiti jer su veće od plata funkcionera na nižim nivoima vlasti – poručio je Džaferović.

Istakao je da ih je predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija informisao da su u toku pregovori sa sindikatima, te da pripremaju takvo rješenje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.