BiH

održana sjednica

Predsjedništvo usvojilo budžet tačno kako je Schmidt predvidio

08/06/2022

Visoki predstavnik Christian Schmidt donio je jučer odluku o finansiranju izbora kojom se za potrebe provedbe općih izbora planiranih za oktobar alocira 12,5 miliona KM sredstava koliko je ranije zatražila Centralna izborna komisija (CIK)

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je na današnjoj sjednici državni budžet usklađen sa Odlukom Ureda visokog predstavnika (OHR).

Nacrt budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu Predsjedništvu je dostavljen iz Vijeća ministara BiH, a nakon izjašnjavanja Predsjedništva, koje je prema Ustavu BiH stvarni predlagač budžeta institucija.

Procedura usvajanja budžeta se nastavlja u oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koji će razmatrati prijedlog Predsjedništva koji sadrži i odluku o finansiranju izbora u cjelokupnom traženom iznosu.

Visoki predstavnik Christian Schmidt donio je jučer odluku o finansiranju izbora kojom se za potrebe provedbe općih izbora planiranih za oktobar alocira 12,5 miliona KM sredstava koliko je ranije zatražila Centralna izborna komisija (CIK).

Državne institucije cijelu prošlu godinu, kao i ovu, funkcioniraju na odlukama o privremenom finansiranju, kojima je omogućeno samo finansiranje osnovnih budžetskih isplata i vanjskog duga, ali ne i realizacija važnih projekata.

Vijeće ministara BiH Predsjedništvu je predložilo usvajanje budžeta u iznosu od 1.073.600.000 KM, od čega je izdvajanje prihoda od indirektnih poreza za nivo BiH 865.500.000 KM, a ostatak su vlastiti prihodi.

“Sada kada smo usvojili budžet Vijeće ministara će moći da realizuje tu stavku”, rekao je Dodik.

Dodik se u izjavi nakon sjednice pokušao opravdati kazavši da je nametnuta odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta o finansiranju izbora u BiH bila “nepotrebna” i “potpuna šarada”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.