Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kanton Sarajevo

Predstavljen prijedlog HPV vakcinacije: Neće biti obavezna, ali će biti dostupna

200121_HPV_markica (1)

Direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS Enis Hasanović pojasnio je da bi se, po prijedlogu koji su uradili stručnjaci za Kanton Sarajevo, tu radilo o sistemskom i organiziranom vakcinisanju

Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva, Zavod za javno zdravstvo KS, Kantonalno ministarstvo zdravstva, uz podršku Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA), prezentirao je prijedlog programa HPV vakcinacije u Kantonu Sarajevo.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pilav pojasnila je na konferenciji za medija da se radi o vakcini protiv humanog papiloma virusa (HPV), koji može da uzrokuje rak grlića maternice. U evropskim državama ta vakcina je uvedena u redovne programe vakcinacije. Vakcinišu se i dječaci i djevojčice uzrasta osnovne škole i daje dobre rezultate.

Po njenim riječima u BiH su registrirane dvije vakcine, ali nisu obavezne. Stoga, kako je kazala, predlažu da se uvede u program dodatne imunizacije u Kantonu Sarajevo.

– To znači da neće biti obavezna, ali će biti dostupna. To je ideja, naš prijedlog. Na tome ćemo raditi – naglasila je.

Direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS Enis Hasanović pojasnio je da bi se, po prijedlogu koji su uradili stručnjaci za Kanton Sarajevo, tu radilo o sistemskom i organiziranom vakcinisanju.

Kako je kazano, po učestalosti obolijevanja od karcinoma grlića maternice, Bosna i Hercegovina je na evropskom nivou. Međutim, previše je i jedan slučaj ako se zna da se radi o karcinomu koji se može prevenirati. Redovitim pregledima i skriningom karcinom grlića maternice može se otkriti u ranoj fazi, kad se može izliječiti.

I predstavnik Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) John Kennedy Mosoti smatra da je važno u Kantonu Sarajevo imati program HPV vakcinacije, ali i da je potrebno uložiti napore da i ostatak države ima jasan program za prevenciju raka grlića maternice.

Kako statistika pokazuje, primjena HPV vakcina odobrena je u više od 160 država i uvedena u nacionalne programe imunizacije u najmanje 40 država. Među ciljevima Svjetske zdravstvene organizacije su da do 2030. bude vakcinisano HPV vakcinom 90 posto djevojčica do 15. godine života.

Prezentacija Prijedloga programa HPV vakcinacije u Kantonu Sarajevo upriličena je u Evropskoj sedmici svjesnosti o raku grlića maternice, koja se ove godine obilježava od 18. do 24. januara.

Rak grlića maternice je drugi najučestaliji karcinom kod žena u svijetu te predstavlja značajni javnozdravstveni problem. Gotovo u potpunosti je preventabilan. Stoga je važna svjesnost stanovništva o značaju prevencije.