Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavljen Priručnik za integrisanje principa ravnopravnosti spolova

BiH

IMG_1645

USAID-ov Projekt jačanja institucija vlasti i procesa u Bosni i Hercegovini (SGIP) i partnerska nevladina organizacija PRAVA ZA SVE u utorak su predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti te organizacijama civilnog društva predstavili „Priručnik za integrisanje ravnopravnosti spolova u pravne propise“.

Namijenjen svim učesnicima u kreiranju javnih politika i propisa, Priručnik daje praktične upute za lakšu analizu, procjenu i uvođenje principa ravnopravnosti spolova u propise, kao i učinkovitije praćenje njihove provedbe.

IMG_1610

Iako u Bosni i Hercegovini više od 50 posto stanovništva čine žene, u odnosu na ostale države jugoistočne Europe procenat zastupljenosti žena na tržištu rada u našoj zemlji i dalje je najmanji, i iznosi 32 posto. Integrisanje principa ravnopravnosti spolova u pravne propise doprinijet će izradi boljih zakona koji bi osigurali ravnopravan tretman svih, bez obzira na spol.

„Svi subjekti društva upućeni su na propise u ostvarivanju svojih svakodnevnih potreba. Propisi mogu biti i uzrok i posljedica nejednakog tretmana pa i diskriminacije na osnovu spola. Ovim Priručnikom želimo svim sudionicima zakonodavnog procesa pružiti jednostavno sredstvo za lakše kreiranje politika i propisa kojima će načela ravnopravnosti spolova biti poštivana,“ rekao je tim povodom direktor Projekta SGIP Christian Haupt.

IMG_1641

„Obaveza svake države je da osigura ravnopravno uživanje ljudskih prava svima bez obzira na spol. Ovo se između ostalog postiže inegrisanjem principa ravnopravnosti spolova u pravne propise. Priručnik pruža praktične savjete kako to učiniti i tako u konačnici doprinijeti uspostavljanju ravnopravnosti spolova u BiH društvu,“ kazala je kodirektorica organizacije PRAVA ZA SVE Diana Šehić.

Podršku izradi Priručnika dali su i Agencija za ravnopravnost spolova BiH, Gender Centar Federacije BiH, nadležna parlamentarna i druga tijela te više organizacija civilnog društva, a biti će dostupan svim učesnicima u kreiranju javnih politika i propisa.