sarajevo

Predstavljen projekat koji finansira UN s ciljem unapređenja društvene kohezije

Foto: Fena

Projekat je dio investicije od ukupno deset miliona dolara koji svake godine UN ulaže u Bosnu i Hercegovinu u projektima izgradnje mira, aktivizma žena i mladih, zaštite okoline, obrazovanja i projekte suočavanja s prošlošću

Projekat “Unapređenje društvene kohezije kroz saradnju u oblasti pružanja lokalnih usluga u Bosni i Hercegovini“, predstavljen je danas u Sarajevu.

Fond generalnog sekretara UN-a za izgradnju mira je finansijer, a Međunarodna organizacija za migracije (IOM) te Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) implementatori projekta skupa s velikim brojem aktera.

Uoči promocije, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Ingrid Macdonald je novinarima kazala da je taj projekat, vrijedan oko tri miliona dolara, izuzetno bitan za BiH i da će biti proveden u devet lokalnih zajednica širom Federacije BiH i Republike Srpske obuhvatajući i dva kantona, Unsko-sanski i Kanton 10, a s akcentom na lokalnim zajednicama Mrkonjić Grad i Ribnik.

U okviru projekta su planirani nadogradnja te unapređenje društvene kohezije u svim općinama u kojima će biti proveden a na koncu, kohezija je potrebna u cijeloj Bosni i Hercegovini, navodi Macdonald.

Planiran je dijalog građana s institucijama a unutar tog procesa, iznošenje mišljenja o socijalnim uslugama, institucioanalnim kapacitetima koje treba unaprijediti i sl. te prvenstveno, dati priliku mladima da se više čuje njihov glas jer oni sve više odlaze iz Bosne i Hercegovine u potrazi za perspektivnijom budućnošću.

U devet lokalnih zajednica, realizacija projekta će biti vrlo značajna investicija koja će pomoći da mladi ukazuju na goruće probleme društva i njihove potrebe. Takvu priliku će dobiti i osobe s invaliditetom, rekla je rezidentna koordinatorica UN-a u BiH.

Projekat je dio investicije od ukupno deset miliona dolara koji svake godine UN ulaže u Bosnu i Hercegovinu u projektima izgradnje mira, aktivizma žena i mladih, zaštite okoline, obrazovanja i projekte suočavanja s prošlošću. Generalni sekretar UN-a možda će se opredijeliti i za veća izdvajanja iz Fonda za izgradnju mira, najavila je Ingrid Macdonald.

Načelnik općine Bosanski Petrovac Mahmut Jukić je u vezi s današnjim predstavljanjem projekta izjavio novinarima da je ta sredina multietnička i da ima puno primjera društvene kohezije, počev od djelovanja nevladinog sektora ili, primjerice, od tamošnje Srednje mještovite škole koju pohađaju đaci iz oba bosanskohercegovačka entiteta.

Međutim, kako je istakao, problem je odlazak mladih, pa je stoga jačanje kohezije i boljih prilika za ovu populaciju prioritet. Samo ulaganje u potrebe mladih i stvaranje prilika za njihov ostanak u domovini može dati razvojne šanse i prave rezultate.

Predsjednik Udruženja građana za pomoć ratnim veteranima i žrtvama rata „Pravi požar“ iz Dervente Spasoje Kulaga izjavio je da ta asocijacija, tokom realizacije projekta, želi doprinijeti izgradnji mira i društvene kohezije koju, kao cilj, treba uvrstiti i u školske programe.

un