Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavljen projekat u Srebrenici: Socio-ekonomsko jačanje i inkluzija ugroženih porodica

SOS Djecijih sela BiH – srebrenica – konferencija

U Srebrenici je danas predstavljen projekat “Socio-ekonomsko jačanje i inkluzija ugroženih porodica u opštini Srebrenica” SOS Dječijih sela BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

SOS Dječija sela, uz svesvrdnu pomoć Austrijske razvojne agencije i SOS Kinderdorf International Austrije pokrenuli su projekat socio-ekonomsko jačanje i inkluzija ugroženih porodica u opštini Srebrenica sa ciljem da doprinese smanjenju neravnopravnosti i siromaštva socijalno ugrožene djece i njihovih porodica u skladu sa Razvojnom strategijom Opštine Srebrenica 2015.-2019.

Siniša Baljo, direktor programa za razvoj Odjela SOS Dječija sela BiH, kaže da je projekat počeo u januaru 2018. i trajat će do decembra 2020. godine.

“SOS dječija sela djeluju u Bosni i Hercegovini već dvadeset godina. Na području Srebrenice radimo već četiri godine. U narednom periodu provodit ćemo projekat “Socio – ekonomsko jačanje i inkluzija ugroženih porodica u opštini Srebrenica“. Pored socijalnog i psihološkog savjetovanja, mi smo ugradili i ekonomsko osnaživanje da pomognemo porodice koje su ugrožene. Naš cilj je da s postojećim porodicama taj broj proširimo i uradimo određene edukacije u smislu ostvarivanja većih ličnih prihoda koji bi obezbijedili kvalitetniji život djece u porodicama. Broj porodica koji će biti uključen je 100 porodica, a tu će biti uključeno i 200 djece i mladih. Trenutno u programu participira 65 porodica sa 155 djece i 16 mladih osoba”, kaže Baljo.

Smatra da su u proteklom periodu ostvareni dobri rezultati.

“U prethodnom periodu određeni broj porodica je postigao zadovoljavajuće rezultate i izašao iz projekta osnažen i spreman da dalje brine o porodici i djeci. Mi smo uspjeli obezbijediti sredstva za nastavak projekta zahvaljujući našim donatorima. Opština Srebrenica je društveno odgovorna zajednica koja nam je pomogla u ovom projektu. Ekonomsko osnaživanje je za nas relativno nova intervencija. Cilj nam je upostaviti planove koje će voditi stručnjaci. Radićemo i na materijalnoj pomoći domaćinstvima. Ono što bi na kraju bila idealna slika je da određeni dio porodica razvije svoje kapacitete za vlastiti posao koje bi mi nagradili određenim grantovima”, rekao je Baljo.

Bego Bektić, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti u opštini Srebrenica, kaže da će opština podržavati slične projekte.

“Ovakvi projekti za Srebrenicu znače mnogo. Naš cilj je jačanje porodica na ekonomskom planu. Opština Srebrenica je razuđena, ima 19 mjesnih zajednica, i treba dobar plan da se postignu rezultati”, rekao je Bektić.

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc i predstavnici Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) posjetili su nedavno prostorije Uprave SOS Dječijih sela BiH u Sarajevu, uručili im donaciju i izrazili nadu da će biti uključeni u projekat podrške porodicama u Srebrenici.