Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Predstavljen Zbornik radova s konferencije o genocidu u Srebrenici

FNA_142889

Zbornik sadrži i analizu onoga što se dešavalo na međunarodnim sudovima, kao i naučni osvrt na individualno psihološke i grupno psihološke aspekte genocida

U sklopu obilježavanja 26. godišnjice genocida u i oko Srebrenice, danas je u Sarajevu promoviran Zbornik radova s Međunarodne naučne konferencije pod nazivom “Genocid nad Bošnjacima, Srebrenica 1995-2020: Uzroci, razmjere i posljedice”, održane 19. oktobra 2020. godine.

Dvotomni zbornik radova, koji su objavili Univerzitet u Sarajevu (UNSA), Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava UNSA, Institut za historiju UNSA i Univerzitet u Tuzli, sadrži 39 naučnih radova u kojima su predstavljena nova istraživanja i saznanja interdisciplinarnog karaktera.

Kako je tim povodom izjavio rektor UNSA prof. dr. Rifat Škrijelj, temeljni smisao spomenute konferencije i promocije Zbornika radova s tog skupa jeste u naučno valoriziranom rasvjetljavanju genocida u Srebrenici i stanja u toj regiji 25 godina poslije.

– To je prevažno za Bosnu i Hercegovinu, jer istina o Srebrenici koja se zasniva na naučno validnim istraživanjima, jedino je što univerziteti mogu ponuditi, a što može biti temelj za izgradnju jednog novog društva na teritoriji Srebrenice, revitalizaciji tog područja i sprječavanja da se takvo zlo ponovi negdje u svijetu – poručio je Škrijelj.

Potcrtao je kako je želja organizatora – UNSA i Univerziteta u Tuzli da sa vlastitim organizacionim jedinicama budu oslonac stanovništvu Srebrenice u rasvjetljavanju istine i u sprječavanju ponavljanja takvog zla.

Ocijenio je, istovremeno, kako je zahvaljujući Naučnom odboru s akademikom Mirkom Pejanovićem na čelu i ostalim istraživačima, spomenuta konferencija uspješno organizirana, te da je rezultirala Zbornikom radova kao pisanim tragom iz vremena u kojem je održana.

Referirajući se na značaj objavljenog zbornika, akademik Miloš Trifković je istaknuo kako je veoma važno da je na jednom mjestu skupljen obiman i pregledan materijal, koji interdisciplinarno pokriva različite aspekte genocida u Srebrenici, uključujući i poimanje pojave genocida uopće.

Dodao je kako su naslovi cijelina sadržanih u Zborniku veoma precizni, te da nude cjelovit pregled stanja po različitim pitanjima, kao i da je posebna pažnja posvećena međunarodnim aspektima genocida u Srebrenici.

Zbornik, kako je kazao, sadrži i analizu onoga što se dešavalo na međunarodnim sudovima, kao i naučni osvrt na individualno psihološke i grupno psihološke aspekte genocida.

Da Zbornik radova predstavlja izuzetno važan doprinos naučnom sagledavanju namjera, uzroka, ciljeva, razmjera i posljedica izvršenog genocida nad Bošnjacima, smatra i naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava UNSA Muamer Džananović.

Podsjetio je u tom kontekstu kako je prošlo skoro 30 godina od izvršenja prvih zločina tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, te na poražavajuću činjenicu da “većina počinjenih masovnih i pojedinačnih zločina neće biti procesuirana“.

– Svjedoci smo da se ovih dana snažnije nego ikada negira genocid nad Bošnjacima, na lokalnom, regionalnom i što je primjetno i na međunarodnom nivou – kazao je Džananović, navodeći kako se formiraju komisije koje kvazinaučna istraživanja pokušavaju ‘poturiti’ kao vjerodostojna.

Mišljenja je kako, uzimajući sve to u obzir, pred akademskom zajednicom u BiH ostaje obaveza da se okrene naučnoj argumentaciji i istraživanjima, te da je to dug prema žrtvama najtežih ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, uključujući i genocid.

Naučni radovi sadržani u Zborniku radova sa spomenute konferencije, polazeći sa društveno-političkog, historijskog, sociološkog, psihološkog i demografskog aspekta, elaboriraju rezultate istraživanja o događajima u Bosni i Hercegovini u razdoblju 1992‒1995., a kako je rečeno, posebnu vrijednost daju radovi koji tematiziraju društveno-političke posljedice nakon 1995. godine.

Zbog obima naučnih radova, zbornik je podijeljen u dva jednako vrijedna i značajna toma, a koncepcija strukture sadržaja sistematizirana je u šest tematskih cjelina.

Zbornik počinje predgovorom prof. dr. Rifata Škrijelja, rektora UNSA, a završava Zaključcima sa spomenute konferencije koje uime Naučnog odbora potpisuje akademik Mirko Pejanović.

Zbornik radova, u čijem su fokusu uzroci, razmjere i posljedice genocida u i oko Srebrenice, uredili su Muamer Džananović, Zilha Mastalić-Košuta i Merisa Karović-Babić, naučni saradnici Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava UNSA.

Nakon predstavljanja Zbornika u Sarajevu, planirane su promocije te publikacije u Tuzli, 5. jula i Potočarima, 8. jula.