Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavljena knjiga “Paralizirani mir u BiH” Christophera Benneta

knjiga-bennet33

Christopher Bennet, autor knjige “Bosnia's Paralysed Peace” (“Paralizirani mir u BiH”) koja je predstavljena večeras u Sarajevu, kazao je da knjiga govori o raspadu i ratu u BiH i mirovnom procesu te da je njegov cilj da opiše situacije onakvu kakva jeste i da analizaira kako je došlo do te situacije.

Kako je rekao, knjiga može biti priručnik za bilo koga ko je zainteresiran za mirovni proces, odnosno Dejtonski mirovni sporazum.

Bennet smatra da se moraju napraviti suštinske promjene ovog Sporazuma i ima mnogo prijedloga u vezi tih promjena, prije svega u vezi potjecaja u političkom sistemu. Za njega je, kaže, ključ – izborni zakon.

– Važno je da mijenjamo logiku politike kako bi u budućnosti političari bili zavisni od čitavog biračkog tijela, a ne samo od glasova jednog naroda – naglasio je.

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson mišljenja je da je Bennet, imajući u vidu da je proveo mnogo vremena u BiH i da odlično poznaje ovdašnje prilike, itekako kompetentan da piše o putu koji je BiH prošla tokom posljednje 21 godine, od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Ponekad je, ističe ambasador, potrebno duboko i kritički razmišljati o političkom sistemu BiH, potjecajima i destimulansima te analizirati zašto BiH, ni 21 godinu nakon rata, nije postigla željeni napredak.

– To i autor u ovoj knjizi pokušava uraditi, analizirati, u ozbiljnom istraživanju, detalje političkog sistema, zašto funkcionira na način na koji funkcionira te zašto ponekad sprečava brži napredak – kazao je Ferguson.

Budući da se autor u knjizi bavi i Dejtonskim sporazumom, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, koji je i sam bio učesnik Dejtonskih mirovnih pregovora, u uvodnom obraćanju govorio je o pregovorima i ovom sporazumu kojim je zaključen mir u BiH.

Između ostalog, ukazao je na veliki broj različitih percepcija i interpretacija Dejtonskog sporazuma.

Napomenuo je da je već tada, kada je potpisan Dejtonski sporazum, prije 21 godinu, bilo različitih interpretacija podijeljenih osjećanja o rezultatima ovog sporazuma.

Dok su članovi delegacije Federacije BiH i Republike BiH uglavnom bili pozitivni, reakcija bosanskih Srba, podsjetio je gradonačelnik Sarajeva, bila je izuzetno negativna.

Međutim, istakao je da se sada percepcija potpuno promijenila te da se u Republici Srpskoj dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma danas slavi, dok je u FBiH odnos prema ovom Sporazumu uglavnom negativan.

Christopher Michael Bennett dugogodišnji je stanovnik BiH i direktor Fondacije za očuvanje historijskog nasljeđa. Nekada je obnašao funkciju zamjenika visokog predstavnika za BiH, te između ostalog, bio direktor komunikacija OHR-a i urednik “NATO Review”.

“Paralizirani mir u BiH” (2015) izašla je krajem augusta u Velikoj Britaniji te krajem septembra u Sjedinjenim Američkim Državama. To je njegova druga knjiga o bivšoj Jugoslaviji, prije koje je napisao “Krvavi kolaps Jugoslavije” (1995).