Predstavljena online platforma za pregled rezultata donacija – “Brana”

zeljezno polje-poplave

Online platforma za pregled konkretnih rezultata donacija poplavljenima pod nazivom ”Brana” predstavljena je danas u Sarajevu.

Mreža ”Brana” predstavlja novu inicijativu civilnog društva posvećena radikalnoj transparentnosti pri utrošku sredstava za oporavak poplavljenih područja. Uključuje rad 22 nevladine organizacije koje će praviti bazu podataka predstavljenu na posebnoj interaktivnoj web platformi koja će prikazovati projekte realizirane donatorskim sredstvima.

Mreža djeluje na području 78 općina/gradova u BiH, a na terenu je trenutno 68 njenih predstavnika koji su do sada obišli 257 lokacija na kojima su utrošene donacije (49 domaćinstva, 77 privrednih objekata, 99 institucija i 32 druga mjesta). U bazu podataka do sada su unsesene 864 donacije za konkretne projekte od 26 međunarodnih i domaćih donatora ukupne vrijednosti 70.016.409 američkih dolara.

Pri prikupljanju podataka bit će korišteni i drugi instrumenti poput besplatne telefonske linije putem koje će građani moći prijavljivati nezakonitosti pri trošenju sredstava ili izvjestiti o uspješnim pričama pri obnovi.

Mreža je osnovana uz podršku Misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u BiH.

Direktor Misije USAID u BiH David Barth danas je istakao da se radi o veoma značajnom projektu koji će, između ostalog, zainteresiranima pokazati gdje su utrošena donirana sredstva.

– Naprimjer, Vlada SAD-a je donirala 15 miliona dolara da bi se popravila situacija u mjestima koja su najviše pogođena poplavama, samo smo pokušali da kroz interaktivnu mapu pokažemo kako su sredstva potrošena, do zadnjeg dolara – kazao je Barth.

Šef kooperacija pri Delegaciji Evropske unije u BiH Melvin Asin također je istakao značaj projekta.

Podsjetio je da su prošlogodišnje poplave negativno djelovale na već oštećenu ekonomiju u BiH.

– Što se tiče nas iduća faza je da se izgradi sistem otpora, koji smo dogovorili na donatoskoj konferenciji, i sprečavanje poplava kroz hidrauliče mape i mapiranje rizika od nesreća – naveo je Asin.