Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Transparency International

Predstavljeni rezultati uvođenja platforme “Populus” za učešće građana u odlučivanju

l_663e174d7aaf8a4c815425e802f84760

Skup organiziran u sklopu projekta “E-participate“ bio je prilika za predstavljanje spomenute platforme i prednosti koje ona nudi na planu unapređenja dvosmjerene komunikacije između građana i predstavnika vlasti

Uspostava mehanizama javne rasprave i poboljšanje dvosmjerne komunikacije građana i predstavnika lokalne vlasti uz korištenje digitalne platforme Populus u funkciji je jačanja uloge građana u odlučivanju, kao i jačanja transparentnosti i odgovornosti lokalnih institucija.

Istaknuto je to danas u Sarajevu uoči završne konferencije pod nazivom „Nisi samo slovo na papiru – učešće u javnoj raspravi na lokalnom nivou kroz platformu Populus“, koja se održava u organizaciji Transparency Internationala u BiH (TIBiH) i uz finansijsku podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske.

Skup organiziran u sklopu projekta “E-participate“ bio je prilika za predstavljanje spomenute platforme i prednosti koje ona nudi na planu unapređenja dvosmjerene komunikacije između građana i predstavnika vlasti.

Sudionike konferencije je pozdravio ambasador Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini Jan Waltmans, istaknuvši kako se BiH suočava s brojnim izazovima, te da nedostaje politička volja na višim nivoima vlasti za provedbu potrebnih reformi.

U tom je kontekstu podcrtao problem odlaska mladih iz BiH, te značaj stvaranja ambijenta koji će toj populaciji omogućiti zaposlenje i uvjete za ostanak u zemlji.

Ocijenio je kako u tom pogledu borba protiv korupcije mora biti u vrhu prioriteta, te pozvao predstavnike lokalnih zajednica da budu agenti neophodnih promjena.

Uz uvjerenje da je spomenuta platforma korak naprijed u jačanju demokratskih procesa u BiH, ambasador Waltmans je kazao kako ta platforma ima potencijal da poveća učešće građana u odlučivanju i kreira drugačiji model upravljanja.

Kako je Feni kazao predsjednik Upravnog odbora TIBiH Srđan Blagovčanin, konferencija je prilika za predstavljanje ključnih rezultata koji su ostvareni posredstvom i primjenom digitalne platforme, a u partnerstvu sa šest jedinica lokalne samouprave u BiH.

Dodao je kako se radi o prvoj fazi te da će spomenuta ineraktivna platforma za komunikaciju biti stavljena na raspolaganje i drugim zainteresiranim jedinicama lokalne samouprave u BiH.

– Očekujemo da ćemo u narednom periodu imati puno veći broj jedinica lokalne samouprave uključenih u ovaj projekat, kao i intenziviranje saradnje sa Savezom opština i gradova kako bi na najneposredniji način podržali razvoj participativnog odlučivanja na lokalnom nivou – kazao je Blagovčanin.

U osvrtu na prednosti primjene Populus paltforme, član Vlade Brčko Distrikta BiH Nedim Hamzabegović naglasio je kako se radi o projektu koji tek treba da zaživi na lokalnom nivou i bude realiziran u punom kapacitetu.

Izrazio je očekivanje da će se na taj način najdirektnije doprinijeti uključivanju građana u kreiranje javnih politika i identificiranju njihovih potreba, te racionalnom korištenju resursa.

Hamzabegović je naveo kako se bilježi velika zainteresiranost građana za najneposrednije uključivanje u procese donošenja odluka na nivou jednica lokalne samouprave.

Iako je projekat tek u fazi implementacije, pozitivne impresije u vezi s tim podijelio je i Igor Čurčić iz Projektnog tima Opštine Foča, naglašavajući kako digitalna platforma omogućava znatno bržu komunikaciju u odnosu na konvencionalne načine.

To, kako je kazao, predstavnicima lokalne vlasti omogućava da reagiraju blagovremeno, te da se cjelovitije informiraju o potrebama građana.

Čurčić navodi kako u odlučivanju po određenim pitanjima, bilo da se radi o infrastrukturnim ili nekim drugim pitanjima od interesa za građane učestvuje mnogo više ljudi, te da omogućuje cjelovitiju sliku ukupnih potreba, stanja i situacije u gradu.

Panelisti na konferenciji su predstavnici općina Foča i Novi Travnik, te gradova Goražde, Lukavac i Bijeljina, u čijem su fokusu rezultati projekta i platforme Populus ostvareni u vlastitim lokalnim zajednicima.