Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vijećnica

Predstavljeno idejno rješenje budućeg Spomen-obilježja civilnim žrtvama rata grada Sarajeva

idejno rjesenje buduceg Spomen obiljezja civilnim zrtvama rata grada Sarajeva
FOTO: Fena

Rad arhitekata Asmira Šabića i Zulejhe Šabić-Zatrić izabran je kao najbolje idejno rješenje budućeg spomenika, koji svoj koncept crpe iz poznatog simbola “Sarajevska ruža”

Grad Sarajevo će konačno nakon tri decenije dobiti jedinstveno Spomen-obilježje civilnim žrtvama rata grada – Kantona Sarajevo 1992.-1995., u ulici Hamze Humo na Skenderiji.

Istaknuto je danas na zajedničkoj pres-konferenciji Grada Sarajeva i Unije civilnih žrtava rata na kojoj su se novinarima obratili gradonačelnica Benjamina Karić i predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović, predsjednica i generalni sekretar Unije CŽR-a KS Senida Karović i Muzafer Teskeredžić, te autori odabranih idejnih rješenja.

Rad arhitekata Asmira Šabića i Zulejhe Šabić-Zatrić

Rad arhitekata Asmira Šabića i Zulejhe Šabić-Zatrić izabran je kao najbolje idejno rješenje budućeg spomenika, koji svoj koncept crpe iz poznatog simbola “Sarajevska ruža”.

idejno rjesenje buduceg Spomen obiljezja civilnim zrtvama rata grada Sarajeva 1
FOTO: Fena

U konkurenciji su bili Mladen Burazor, te Jasmin Sirčo i Melika Konjičanin, koji su osvojili drugu i treću nagradu.

– Buduće spomen-obilježje pored memorijalnog, imat će i historijsko-edukativni i duboko emotivan značaj, sa porukom da se ne zaboravi i nikada više ne ponovi. Sada je sigurno! Grad stradalnik koji je izdržao i preživio najdužu opsadu u modernoj historiji, dobit će mjesto pijeteta i sjećanja na sve ubijene i ranjene civile tokom agresije –  istakla je Karić.

idejno rjesenje buduceg Spomen obiljezja civilnim zrtvama rata grada Sarajeva 2
FOTO: Fena

Ademović je pozvao i druge nivoe vlasti da podrže ovaj započeti proces, kazavši da će Gradsko vijeće i Komisija za spomenike Gradskpg vijeća nastaviti dalje aktivnosti na realizaciji ovog važnog projekta za Grad i Kanton Sarajevo, državu BiH i našu historiju.

Karović i Teskeredžić zahvalili su Karić, Ademoviću i gradskim vijećnicima koji su uložili veliku energiju i emociju da dođemo danas do ovog idejnog rješenja.

Grad Sarajevo i Unija civilnih žrtava rata KS zajedno u očuvanju kolektivnog pamćenja, mira i istine.

Iz Unije su civnilni žrtava rata KS su podsjetili da je prema zvaničnim podacijma, Zavoda za zdravstvenu zaštitu BiH i Zavoda za statistiku FBiH, tokom opsade Sarajeva u periodu 1992. – 1995. ubijen  11.541 građanin Sarajeva, a da su od tog broja 5.564 bili civila, uključujući djecu. Unija je do sada prikupila podatke za 5.039 ubijenih civila. U narednom periodu predstoje  aktivnosti na prikupljanju preostalih podataka za još oko 500 ubijenih civila.