Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnice Naše stranke traže osnivanje Fonda za sve porodiljske naknade

BiH

sabina cudic

Predstavljajući stranačke aktivnosti za poboljšanje ravnopravnosti žena u BiH, članice Inicijative 50% Naše stranke na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu izjavile su da od Vlade Federacije BiH traže formiranje porodičnog Fonda iz kojeg bi se plaćale sve porodiljske naknade.

Na taj način, porodiljske naknade bile bi jednake u svim kantonima, za razliku od sadašnje situcije po kojoj se razlikuju od kantona do kantona.

– Biti majka u Sarajevu izgleda je vrednije nego u drugim bh. gradovima – kazala je predsjednica Gradskog odbora Naše stranke Mostar Irma Baralija, ukazujući na činjenicu da je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona nedavno donijela odluku da doplatak u ovom kantonu iznosi 25 KM.

Upozorila je da se da se za taj iznos mogu kupiti samo pelene koje koštaju 25,90 KM.

Osim toga, članica Naše stranke Jasmina Mršo na Dan žena skrenula je pažnju da je svaka druga žena u BiH doživjela spolno uznemiravanje. Zbog toga je, kako kaže, Naša stranka inicirala izmjene etičkih kodeksa kako bi osobe koje su izvršile spolno uznemiravanje mogle biti sankcionisane.

Također, u okviru donesenih politika obrazovanja Naše stranke, članice će provoditi aktivnosti u nadležnim tijelima kako bi se omogućio “besplatan vrtić i produženi boravak za sve majke koje traže zaposlenje”.

Ovom prilikom predsjednik Naše stranke Peđa Kojović i zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Sabina Ćudić izrazili su zadovoljstvo što dolaze iz stranke koja, kako kažu, za razliku od drugih stranaka prednjači sa brojnosti žena u svom članstvu.

Projektom Inicijativa 50% Naša stranka je na prethodnim lokalnim izborima povećala broj izabranih kandidatkinja, s čime namjerava nastaviti i u idućim izbornim procesima.

– Zastupnice, vijećnice i aktivistice Naše stranke uputit će ultimatume i konkretne zahtjeve svim nivoima vlasti, a koje se, između ostalog, odnose na zapošljavanje žena i njihovo uključivanje u politiku i sprečavanje seksualnog nasilja – poručeno je na današnjoj pres-konferenciji članica Inicijative 50% Naše stranke.