Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnici boraca obratili se poslanicima Parlamenta FBiH

BiH

parlament fbih333

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara Federacije Bosne i Hercegovine Mujo Aganović, uime protestnika iz tog udruženja koji su se danas u podne mirno okupili pred zgradom Federalnog parlamenta, obratio se za parlamentarnom govornicom poslanicima Predstavničkog doma i zatražio povećanje mjesečnih naknada za tuđu njegu i pomoć stopostotnim ratnim vojnim invalidima.

Zatražio je također da budući federalni zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja omogući specifičan status i njegovom udruženju da bi samostalno moglo da se bori za interese članstva, a ne, kako je dodao Aganović, da to u njihovo ime čine druga udruženja.

Ukoliko zahtjevi ne budu ispunjeni najkasnije do 10. oktobra, protestnici će izaći na ulice i tamo iskazati nezadovoljstvo, najavio je.

Na početku obraćanja je Aganović tražio i da protestnicima pred zgradom bude dozvoljen ulazak u njen hol jer će, u protivnom, zbog vanjske hladnoće nastupiti posljedice po njihovo zdravlje i po dignitet Parlamenta, kako je kazao.

Nakon Aganovića, poslanicima se na sjednici Predstavničkog doma obratio predstavnik asocijacije slijepih boraca Adnan Bašić i također naglasio da vlasti Federacije treba da isprave dosadašnje statusne nepravde prema borcima.

– Dajte nam mogućnosti, ništa što tražimo nije veliko – kazao je između ostalog Bašić naglašavajući da su danas pred zgradu Parlamenta došli ratni vojni invalidi u kolicima, neki od njih sa štakama, jer su tokom rata, u borbi za Bosnu i Hercegovinu, izgubili dio tijela.

Nakon obraćanja dvojice predstavnika asocijacija ratnih vojnih invalida, federalnim poslanicima je prikazan potresni videomaterijal o svakodnevnim teškim zdravstvenim nedaćama boraca paraplegičara Esada Muse i Borisa Rajkovića te o potrebama za tuđu njegu i pomoć.

Jedan od prikazanih branilaca, kojem svakodnevno treba medicinski tretirati rane na koži zadobivne usljed umanjenog kretanja i ležanja, došao je danas u kolicima na protest pred zgradu Parlamenta, rekao je poslanicima Predstavničkog doma Mujo Aganović.

Izrazio je uvjerenje da će Federalni parlament, svojim odlukama, izaći ususret borcima stopostotne invalidnosti.

Predsjedavajući Edin Mušić potom je proglasio pauzu u zasjedanju Predstavničkog doma da bi se u njenom toku, povodom boračkih zahtjeva, odnosno predloženih zaključaka sastatili Kolegij Doma i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević.