Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Partnerstvo za mir

Predstavnici MOBiH i NATO-a u Sarajevu otpočeli aktivnost “PARP procjena 2023”

mobih nato
Foto: MOBiH

Sastanak se održava od 6. do 8. jula 2023. u Domu OSBiH u Sarajevu

Predstavnici Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH otpočeli su trodnevnu aktivnost sa delegacijom Glavnog štaba NATO-a iz Brisela, na kojoj se razmatra procjena Procesa planiranja i revizije (PARP) u okviru učešća Bosne i Hercegovine u NATO-ovom program “Partnerstvo za mir” za tekuću 2023.

Sastanak je otvorio zamjenik ministra odbrane Slaven Galić, na kome su se obratili i komandantica NATO štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGahа, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalmajor Gojko Knežević i šef delegacije Glavnog sjedišta NATO za PARP, Rohan Maxwell iz Brisela.

Uvodničari su naglasili veliki značaj tog mehanizma saradnje sa NATO-om koji znatno doprinosi izgradnji i jačanju operativnih sposobnosti odbrambenog sistema.

Mišljenje svih je da tu vrstu saradnje treba nastaviti i intenzivirati.

Također, konstatovano je da Paket pomoći koji je odobren od strane NATO-a i čija implementacija je otpočela će u znatnoj mjeri doprinijeti modernizaciji OS BiH.

Sastanak se održava od 6. do 8. jula 2023. u Domu OSBiH u Sarajevu.

Na sastanku učestvuju i Generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, vojni predstavnik BiH u našoj NATO misiji u Briselu, brigadir Edin Fako, rukovodioci organizacionih jedinica MOBiH, predstavnici OS BiH, te predstavnici NATO-a iz Brisela i Napulja, NATO štaba Sarajevo, EUFOR-a, Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva sigurnosti BiH.

U okviru Partnerstva za mir, PARP je mehanizam koji omogućava identifikaciju snaga i sposobnosti partnerskih zemalja koje mogu biti na raspolaganju NATO-u u zajedničkim aktivnostima, te planiranje razvoja tih sposobnosti i kapaciteta. Bosna i Hercegovina učestvuje u procesu PARP-a od 2007., saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.