BiH

Predstavnici OSCE-a osudili napad na novinara Vladimira Kovačevića

27/08/2018

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Désir i šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce G. Berton oštro su osudili brutalni fizički napad na novinara Vladimira Kovačevića, do kojeg je došlo sinoć u Banjoj Luci.

– Oštro osuđujem brutalni napad na novinara Kovačevića. Negativnoj retorici usmjerenoj protiv medija mora doći kraj, kako bi se spriječili novi napadi na novinare. Pozivam vlasti u BiH da hitno istraže ovaj napad i odgovorne izvedu pred lice pravde – rekao je Désir.

Vladimira Kovačevića, novinara kuće BN TV, napala su i pretukla dvojica nepoznatih napadača. Novinar je pretrpio nekoliko povreda, zbog kojih je zadržan u bolnici. Napad je prijavljen policiji, nakon čega je došlo do pokretanja istrage, saopćeno je iz OSCE-a.

– Misija OSCE-a u BiH više puta je javno govorila o negativnoj retorici i atmosferi u BiH, koja je posebno izražena u izbornoj godini, što novinarima u velikoj mjeri otežava obavljanje njihove veoma važne funkcije, o čemu svjedoči i niz nedavnih napada – izjavio je ambasador Berton.

On poziva nadležne vlasti da osiguraju novinarima rad u bezbjednim uslovima.

– Oni moraju imati mogućnost da obavljaju svoj posao u okruženju bez zastrašivanja i prijetnji, bilo verbalne ili fizičke prirode – dodao je Berton.

Désir naglašava da je od najvećeg značaja da vlasti ulože dodatne napore kako bi se osigurala sigurnost novinara.

– Svaki napad na medije predstavlja napad na demokratske vrijednosti i pravo građana da budu informirani – zaključio je Désir.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.