Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnici RS-a u vlasti na nivou BiH “ispalili” Dodika

dodik

Niko od predstavnika Republike Srpske u vlasti na nivou BiH nije se odazvao na današnji sastanak kod entitetskog predsjednika Milorada Dodika na kojem je trebalo da se zauzme stav o predloženoj adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), a uoči sjednice Predsjedništva BiH, 27.juna.

Predstavnici RS-a u zajedničkim organima su ranije rekli da neće doći na ovaj sastanak, ali da će ispoštovati svaki stav koji RS zauzme u vezi s SSP-om.

Član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić je također potvrdio da će ispoštovati odluku vlasti u RS-u prilikom odlučivanja na sjednici kolektivnog šefa države.

Na razgovore kod Dodika su se odazvali predstavnici vlasti RS-a, predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović, premijerka Željka Cvijanović, predstvanici SNSD-a u parlamentu BiH kao i poljoprivrednih proizvođača, među kojima i Vladimir Usorac, koji je rekao novinarima da će usvajanje izmjena SSP-a biti „smrt za poljoprivredu“.

Vlast RS-a je dosad tvrdila da je protiv adapatacije tog sporazuma na način kako je predložena, jer bi to za taj bh. entitet značilo ogromne štete, do 150 miliona KM godišnje, a nije dogovoren mehanizam kako da se one nadoknade.

– Ako se nađe taj mehanizam, i to ne samo jednokratno, već bar u pet godina, neće biti problema – rekao je ranije Dodik ponovivši da postoji neprincipijelnost Evrope koja želi da pomogne Hrvatskoj da svoju nekonkurentnu robu u EU može da plasira bez carina u BiH.

Napomenuo je i da bez obzira na primjedbe RS-a na SSP, to ne znači i ‘ne’ evropskom putu i dogovoru o ovom pitanju.