Predstavnici sindikata obrazovanja i policije razočarani radom Skupštine KS

SkupstinaKS222

Predstavnici sindikata obrazovanja i policije, kako ističu, razočarani su današnjom sjednicom Skupštine KS na kojoj su po hitnom postupku trebale biti usvojene izmjene Zakona o izvršavanju budžeta KS za 2018. godine.

Tim izmjenama osnovica za obračun plaća bila bi 310 KM, a bod za obračun plaća 1.0 i to bi se primjenjivalo za period od 01.09. do 31.12. 2018. godine.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS-a Saudin Sivro je nakon sjednice, na konferenciji za medije, pozvao premijera KS Adema Zolja da u toku današnjeg dana pripremi sporazum o osnovici za radnike JU Djeca Sarajeva i za radnike u osnovnim školama u visini 310 KM.

– Oštro osuđujem politikanstvo zastupnika u Skupštini KS koji su danas doprinijeli da se ne usvoje izmjene o izvršenju Budžeta KS za 2018.godinu – kazao je Sivro i osudio i to što se mimo zaključka Skupštine KS mijenjala osnovica za zastupnike i ministre.

Poručio je da će oni koji su danas na sjednici Skupštine KS opstruirali donošenje izmjena zakona o izvršenju Budžeta KS u 2019. godini morati da isplate plaće po osnovici od 315 KM.

Zbog toga je najavio da će poduzeti radikalne sindikalne mjere, štrajkove i proteste, i to na početku mandata nove vlade „ukoliko u toj vladi budu zastupnici koji su danas opstruirali donošenje izvršenja budžeta“.

Također je i predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije KS Mirza Hadžiabdić razočaran sjednicom i neusvojenim izmjenama o izvršenju Budžeta.

Kako je rečeno, Sindikat policije je predvidio ovakvu situaciju, te je definiran sporazum sa Vladom KS koji je postignut krajem septembra ove godine.

U tom sporazumu, kako je navedeno, oni su obavezali Vladu KS da u prijedlogu budžeta za 2019.godinu, planira da razliku plaće, za period od septembra do decembra 2018.godine, isplati retroaktivno, najdalje do kraja aprila 2019. godine.

– Mi ćemo se držati tog sporazuma, a ukoliko to ne bude ispoštovano, mi ćemo u skladu sa zakonom o radu i štrajku poduzeti sve predviđene mjere da se izborimo za ono što smo dogovorili – kazao je Hadžiabdić.