Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dom naroda PSBiH

Dogovor iz Banje Luke se počinje sprovoditi: Predstavnici Srba oborili većinu tačaka

dom naroda

Predstavnici iz RS-a ovaj stav su zauzeli nakon odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je proglasio neustavnim Zakon o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS

Većina tačaka dnevnog reda današnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je, bez delegatske rasprave, upućena Kolegiju Doma na usaglašavanje, jer za njihovo usvajanje nije postojala potrebna entitetska većina iz Republike Srspke.

Naime, delagati iz Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH su glasali „protiv“ ili „suzdržan“, tako da nije bilo entitetske većine za usvajanje.

Ovakvo ponašanje delegata iz Kluba srpskog naroda uslijedilo je nakon sastanka političkih predstavnika iz RS prije par dana u Banjoj Luci na kojem je odlučeno da će predstavnici Republike Srpske na nivou BiH obustaviti svoj rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

Predstavnici iz RS-a ovaj stav su zauzeli nakon odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je proglasio neustavnim Zakon o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS.