Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SARAJEVO

Predstavnici Svjetske banke predstavili Deliću rezultate analize za reformu Zavoda PiO/MiO

delic svjetska banka
FOTO: Fena

Nastavak projekta će biti predstavljen Vladi Federacije BiH radi odobravanja daljnjih pravaca reforme

Predstavnici Svjetske banke predstavili su federalnom ministru rada i socijalne politike Adnanu Deliću preliminarne rezultate analize za reformu Zavoda PiO/MiO, koji je dio šireg projekta unapređenja rada ustanova iz nadležnosti ministarstva, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Ova analiza obuhvatila je sve ključne aspekte rada Zavoda, uključujući propise, upravljanje, organizacijsku strukturu, kadrove, tehničku opremljenost i saradnju sa drugim organima kao što je Poreska uprava FBiH. Rezultati su identificirali kako prednosti tako i nedostatke u radu Zavoda, a posebna pažnja je posvećena saradnji Zavoda i Poreske uprave, koja je ključna za rješavanje prava iz PIO. 

Ova analiza je, kako je kazao ministar, nastavak ranije dogovorenog i započetog projekta unapređenja rada ustanova iz nadležnosti ministarstva, konkretno Federalnog zavoda PIO, koji ima za cilj unaprijediti efikasnost rada nosioca osiguranja, a time i ostvarivanje prava krajnjim korisnicima tj. penzionerima. 

Svjetska banka je prilikom dijagnostike koristila posebno i namjenski razvijen alat, odnosno dijagostički postupak SIAD koji je opšteprihvaćen i korišten u velikom broju zemalja koje su imale namjeru da unaprijede rad nosilaca osiguranja, a odlikuje ga veliki stepen objektivnosti dobijenih rezultata i preporuka za unapređenje rada.

Nastavak projekta će biti predstavljen Vladi Federacije BiH radi odobravanja daljnjih pravaca reforme, a Vlada će konačnu odluku o nastavku projekta donijeti na prijedlog resornog ministarstva.

Federalni ministar rada i socijane politike Adnan Delić najavio je u julu prošle godine da će se krenuti u  reformu Zavoda penzijsko – invalidskog osiguranja u saradnji sa Svjetskom bankom, a tada je najavljeno da je reforma Zavoda PiO/MiO neophodna u svim segmentima njegove organizacije i poslovanja te da se uporedo krenulo sa oba procesa; izmjenama Zakona o organizaciji penzijsko – invalidskog osiguranja i analizom stanja samog Zavoda, saopćeno je iz Federalnog ministrarstva rada i socijalne politike. 

Reforma organizacije Zavoda projekat je koji bi trebalo da bude završen u narednih nekoliko godina ukoliko se pokaže da Federacija BiH može pratiti regionalne trendove, odnosno prakse zemalja koje su sa Svjetskom bankom već prošle ovu reformu.