Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnici udruženja žrtava i logoraša otputovali u Hag: Presuda Mladiću historijski čin

udruzenja zrtava i logorasa

Predstavnici Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini i udruženja žrtava sa područja cijele zemlje otputovali su jutros u Hag gdje će prisutvovati izricanju presude Ratku Mladiću, koja je zakazana za 22. novembar pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, javlja Anadolu Agency (AA).

Polazak je organizovan iz Sarajeva u 9 sati, a u Hag putuje 50 bivših logoraša i žrtve torture s cijelog područja BiH.

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH, podstjetio je da taj savez ima 71 svoju organizaciju i da većina predstavnika tih udruženja ide u Hag na izricanje presude Ratku Mladiću, ali i šestorici bivših visokih zvaničnika tzv. Herceg-Bosne u srijedu, 29. novembra.

Mešković očekuje da prije svega presuda Ratku Mladiću bude izrečena, što je kako je kazao, samo po sebi historijski čin.

“Drugo, očekujemo da se dokaže odgovornost Ratka Mladića, da se proglasi krivim po svim tačkama optužnice. Naravno, pored genocida u Srebrenici i genocida u šest drugih općina, terorisanje građana Sarajeva, uzimanje za taoce međunarodne snage. Teške su to kvalifikacije, izuzetno bi dobro bilo kako za BiH tako i za okruženje da se dokaže uloga i odgovornost u planiranju i izvršenju agresije i genocida Ratka Mladića. Naravno, izuzetno bi bilo dobro da se utvrdi lanac komandovanja logistike koji je dolazio vjerovatno i sa teritorije Republike Srbije”, izjavio je Mešković prije polaska u Hag.

Mirsada Salihagić Karić iz Udruženja logoraša Fojnica takođe je otputovala u Hag kako bi ispred udruženja pružila podršku logorašima koji su prošli torture rata.

“Mi nismo povezani a Mladićem. Naše udruženje, naši logoraši su većinom biti u Kiseljaku, Mostaru i ostalo. Ali su donijeli odluku da ja idem u Hag i podržim logoraše koji su prošli torture. Nadam se da će svi dobiti ono što su zaslužili. Sud će odlučiti. Bilo kakva da je, kazna je kazna. Važno je da ga osude. Sud će odlučiti koliko će ga osuditi. Na nama je da to prihvatimo, ali svaka kazna je dokaz da je neko nešto uradio”, Mirsada Salihagić Karić iz Fojnice.

Safet Pilić iz Kupresa u Hag putuje u ime svog brata Sulejmana Pilića, prijeratnog učitelja koji je u zatočeništvu tokom rata u Bosni i Hercegovini boravio najduže.

“Moj brat se trenutno nalazi u Americi. On je sa najdužim logoraškim stažom od četiri godine i nešto dana. Meni je čast i zadovoljstvo. Bio sam na prošloj presudi Radovanu Karadžiću, a ova je prije finala. Ima još jedna finalna, ona je 29. novembra”, rekao je Pilić.

Očekuje da će Sud u Hagu izricanjem presude Ratku Mladiću ispraviti prijašnje propuste i osuditi zločince za genocid i u drugim općinama.

“Presuda o genocidu je bila, već su viđene dvije, tri. Ovo je jedna konačna, u najmanju ruku doživotna. Očekujem da se proglasi genocid i u Tomašici i Prijedoru. Trebalo bi da se okonča tamo gdje su propusti bili”, istakao je Pilić.

Čitanje presude u predmetu Mladić održaće se 22. novembra 2017. u sudnici I MKSJ.

Suđenje je počelo 16. maja 2012. godine. Optužnica protiv Mladića podignuta je 1995. godine, a on se nekoliko godina skrivao, izbjegavajući tako hapšenje i izručenje Haškom tribunalu.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Mladić optužen je za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u šest općina imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UN-ovih mirovnjaka UNPROFOR-a za taoce.