BiH

Saopćenje za javnost

Predstavnici UN-a i WHO sa direktoricom KCUS-a: Neminovne zdravstvene reforme!

16/04/2020

Koordinatorica UN-a za BiH, Ingrid Macdonald kazala je da su sastanci poput danas održanog od velike koristi kako bi se razmijenile informacije i iznašli modeli saradnje

Generalna direktorica KCUS, prof.dr.Sebija Izetbegović ugostila je danas šefa Ureda WHO u BiH, dr.Victora Olsavszky i šeficu Ured UN-a za BiH, Ingrid Macdonald. U okviru posjete razgovarano je o unaprijeđenju međusobne saradnje, kao i uspješno provedenim mjerama u KCUS uslijed pojave pandemije uzrokovane virusom Covid-19.

Olsavszky i Macdonald izrazili su zadovoljstvo radom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, kao i brzom reakcijom na pandemiju Covid-19.

„Zdravstveni sistem u BiH je na prilično dobrom nivou u poređenju sa zemljama regiona. Raspolažete sa savremenom medicinskom opremom i stručnim kadrom. U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu urađen je odličan posao, ali se naravno uvijek može uraditi više i trebamo težiti ka unaprijeđenju u svakom segmentu. Sprovođenje kvalitetne reforme zdravstvenog sistema, svakako bi u mnogome olakšalo i zdravstvenim radnicima ali i bolesnicima. Svjetska zdravstvena organizacija otvorena je za saradnju i pomoć na putu ka izgradnji jakog zdravstvenog sistema u BiH“ – kazao je Olsavszky.

Koordinatorica UN-a za BiH, Ingrid Macdonald kazala je da su sastanci poput danas održanog od velike koristi kako bi se razmijenile informacije i iznašli modeli saradnje u cilju lakšeg prevazilaženja krize uzrokovane pojavom korona virusa. Macdonald se slaže da je neophodno uvesti određene promjene u svim segmentima rada, pa tako i u zdravstvu.

Generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović izjavila je da su pravoremenom reakcijom i reorganizacijom u KCUS pokazali kako treba reagovati u kriznim situacijama.

„Naš Krizni štab je aktivan od 31.januara, od kada smo intenzivirali i nabavku zaštitne opreme za uposlenike, te neophodnih lijekova i medicinske opreme. Za samo jedan dan iselili smo Kliniku za plućne bolesti i tuberkulozu sa lokaliteta Podhrastovi u nove prostorije u krugu KCUS. Veoma brzo smo formirali i potpuno opremili Izolatorij Podhrastovi, gdje trenutno imamo na raspolaganju 100 bolničkih kreveta. Pored ovog, u prostorijama Građevinskog fakulteta formirali smo drugi izolatorij, kapacitiran za prijem 200 bolesnika. Oba izolatorija pokrivena su timovima stručnih ljekara i medicinskog osoblja. Prvi smo postavili trijažne šatore na ulazima u KCUS. Kliniku za dermatovenerologiju pretvorili smo u prijemnu kliniku u kojoj testiramo i opserviramo sve bolesnike prije upućivanja na dalje liječenje. Svaka klinika KCUS ima po 2 sobe za izolaciju bolesnika, u kojem borave novi hospitalizirani.

Sve nove bolesnike tretiramo kao da su Covid 19 pozitivni dok ne dokažemo drugačije. Tako čuvamo uposlenike ali i sve ostale bolesnike. Sa njima radi poseban tim ljekara, koji nemaju kontakta sa ostalim bolesnicima. Kada se utvrdi da su pacijenti negativni izmještaju se na odjele, ovisno od vrste oboljenja. Kontinuirano pružamo zdravstvene usluge svima kojima je potrebna usluga tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite. Saradnja sa primarnim i sekundarnim nivoom zdravstvene zaštite do sada nije bila na zadovoljavajućem nivou. Najveći obim posla još uvijek se prebacuje na KCUS. Ova kriza još jednom potvrđuje kako je neophodno hitno sprovođenje kvalitetne reforme zdravstvenog sistema, kako bi se odredio put pacijenta i kako pacijenti ne bi morali lutati u potrazi za uslugom. Teoretski je svima poznato koje usluge trebaju davati primarni i sekundarni nivoi, ali u praksi se sve svodi na pisanje uputnica za KCUS. Tercijarni nivo i dalje radi dobar dio posla koji nam ni po čemu ne pripada, jer ne možemo i ne smijemo dozvoliti da građani ispaštaju“ – navela je Izetbegović.

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.