Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnici vlada 18 zemalja u Sarajevu na Samitu CEI-ja

BiH

cei

U Sarajevu se danas održava Samit Centralnoevropske inicijative (CEI) kojom ove godine predsjedava Bosna i Hercegovina, a na poziv Vijeća ministara BiH u bh. prijestolnici su se okupili predstavnici vlada 18 zemalja članica CEI.

Organizacija samita je dio obaveza koje je Bosna i Hercegovina preuzela u toku jednogodišnjeg predsjedavanja tom regionalnom inicijativom koja djeluje kao most regiona, to jest Podunavlja i Crnomorskog regiona.

Samitom predsjedava i predvodi delegaciju predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji će danas predati predsjedavanje CEI-jem Bjelorusiji, odnosno njenom premijeru Andreiju Kobyakovu.

Na Samitu učestvuju delegacije Albanije, Austrije, Bjelorusije, Bugarske, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Italije, Mađarske, Makedonije, Moldavije, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Srbije i Ukrajine.

U toku Samita koji se održava u sarajevskom hotelu “Holiday” iza zatvorenih vrata biće održana plenarna sesija na kojoj će predstavnici vlada zemalja članica CEI razgovarati o evropskim integracijama u svjetlu migrantske krize i ostalih aktuelnih izazova te infrastrukturnoj povezanosti kao podstreku za ubrzanje evropskih integracija.

Također je planirano potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između CEI i Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Pored ostalih, Samitu prisustvuju generalni sekretar CEI-a Giovanni Caracciolo di Vietri, Benedetto Della Vedova, zamjenik ministra vanjskih poslova Italije, zamjenik premijera Albanije Niko Peleshi, zamjenik ministra vanjskih poslova Austrije Michael Linhart, Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske, nacionalni koordinator CEI-a iz Makedonije Jon Ivanovski, Milutin Simović, zamjenik ministra za ekonomsku politiku i finansijski sistem Crne Gore, Zorana Mihajlović, zamjenica premijera i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture u Vladi Srbije, zamjenik premijera Slovačke Peter Pellegrini, ambasador Slovenije u BiH Iztok Grmek i drugi.

CEI, kao multilateralna organizacija centralnih, istočnih i jugoistočnih zemalja Evrope, nastala je 1989. godine i danas u svom članstvu ima 18 zemalja, od kojih su devet članice EU.

BiH je punopravna članica CEI od jula 1992. godine, a u decembru prošle godine je od Makedonije preuzela predsjedavanje Parlamentarnom dimenzijom – parlamentarnom skupštinom CEI.