Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održan sastanak

Predstavnici zavoda za javno zdravstvo: Kantoni spremni za aktivnosti vakcinacije protiv COVID-19

zdravstveni radnici33 (1)

Pehar je kazao kako je razgovarano o načinu distribucije cjepiva koje očekuju

Kantoni u Federaciji BiH spremni su za proces vakcinacije, rečeno je nakon sastanka zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH, povodom početka aktivnosti cijepljenja protiv COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH (ZZJZFiH) u saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva organizirao je u utorak sastanak svih zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH povodom početka aktivnosti cijepljenja protiv COVID-19.

Ranije je iz Zavoda za javno zdravstvo najavljeno kako će nakon uvodnih izlaganja, odnosno predstavljanja Plana za cijepljenje protiv COVID-19 i Komunikacijskog plana, biti održan inicijalni sastanak Odbora za koordinaciju i edukaciju operativnih timova kantonalnih zavoda za javno zdravstvo.

Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, kazao je kako kao nastavak protiv COVID-19 danas je održan sastanak organiziran na način da je u prvom dijelu iznesen plan provođenja cijepljenja, a drugi dio je bio usmjeren na prezentaciju osnovnih ideja o komunikaciji plana kako sa zdravstvenim profesionalcima tako i sugrađanima.

Učesnici sastanka su podijeljeni u dvije skupine, jedna od njih je bila zadužena za edukaciju i upoznavanje timova sa cjepivom i načinom provođenja cijepljenja te izvještavanju o cijepljenju. Druga grupa je bila odbor za koordinaciju koji čine svi zavodi za javno zdravstvo na čelu s federalnim Zavodom za javno zdravstvo gdje su raspravljali o operativnim stvarima u vezi provođenja programa obaveznog cijepljenja.

Pehar je kazao kako je razgovarano o načinu distribucije cjepiva koje očekuju.

”Za očekivati je da će prvo cjepivo koje će doći na prostor Federacije BiH, biti cjepivo proizvođača Pfizer. Onda smo razmatrali mogućnosti i načine kako da to cjepivo distribuiramo do cijepnih centara. Znači, distribucija do federalnog zavoda za javno zdravstvo bi trebala biti u organizaciji Ministarstva civilnih poslova. Kada federalni zavod za javno zdravstvo preuzme cjepivo ono će ga distribuirati do županijskih zavoda, a županijski zavodi će onda preuzeti distribuciju do cjepnih centara odnosno zdravstvenih ustanova”, rekao je Pehar.

Govoreći o skladištenju, Pehar je podsjetio da je riječ o cjepivu koje zahtijeva ultra-hladni lanac, a u prostorijama federalnog ZZJZ, organizaciona jedinica u Mostaru ima frižider potrebnih tehničkih mogućnosti za skladištenje cjepiva na minus 80 stepeni te će u tom frižideru cjepivo čuvati dok ne počne distribucija po terenu.

Još uvijek nema konkretnih podataka kada će doći vakcine, okvirni period je kraj januara ili početak februara.

Pehar je kazao kako ultra-hladni lanac zahtijeva da se cjepivo Pfizera čuva na -80 stepeni i da će pod tim uslovima doći posebni boksovi koje garantira proizvođač da će poslati cjepivo u skladu s temperaturnim režimom.

”U trenutku kada se to cjepivo vadi iz tog temperaturnog režima, počinje odbrojavanje pet dana čuvanja u temperaturnom režimu dva do osam. Naši kantonalni zavodi nemaju potrebe i obavezu da drže to cjepivo na temperaturnom režimu od minus 80 nego da sukladno pripremljenim planovima distribuiraju do timova za cijepljenje koji će to cjepivo potrošiti u sljedećih pet dana”, rekao je Pehar.

Naveo je i kako su direktori kantonalnih zavoda poručili da su spremni na prijem cjepiva.

”Mi nemamo točan podatak o tome koje će količine cjepiva doći. Govori se o cifri od 5.000 do 10.000. I to je ono što ćemo mi imati u ovoj prvoj fazi“, rekao je Pehar.

Sanjin Musa, voditelj Službe za epidemiologiju ZZJZ FBiH, kazao je kako danas zabilježen produktivan dijalog u dvije grupe te i praktičnim aspektima koji se obavljao na nivou operativnih timova. Planom je predviđeno i formiranje operativnih timova na federalnom i kantonalnim nivoima.

”Ono jedino što je izazovno, a to je na neki način, to je nešto što redoviti program imunizacije nikad nije podrazumijevao čuvanje u ultra-hladnom lancu, to je ovaj raspon od -90 do -60. Za razliku od ovih drugih, to je ono što treba u obzir da se velika većina cjepiva do sad čuva u normalno-hladnom lancu od dva do osam”, rekao je Musa.

Musa je naveo kako je sve vrijeme komunicirano i već u novembru je bilo jasno da u ovoj utrci za licencu da će prve vakcine koje će dobiti dozvolu, vakcine RNK, što se i dešava.

Podsjetio je da je Evropska medicinska agencija krajem decembra dozvolu za jednog proizvođača, početkom januara za drugog.

”Ono što se očekuje je da do kraja ovog mjeseca, licenca od strane Evropske medicinske agencije i za druga cjepiva, prije svega za AstraZenecu, i u januaru mjesecu će još jedan proizvođač, Johnson i Johnson dati svoje rezultate iz treće kliničke faze tako da se u vrlo skorom roku, u prvom kvartalu ove godine očekujemo i druge licencirane proizvođače od strane Evropske medicinske agencije čime će sigurno i sam proces nabavke, distribucije zapravo ići bolje”, rekao je Musa.

Podsjetio je kako su pregovori za nabavku počeli u ljetnom periodu kada su počeli pregovori s COVAX mehanizmom i drugi mehanizam je onaj Evropske komisije te da je prema jednom od mehanizama izvršena potpuna uplata.

”Treba uzeti u obzir da do kraja decembra imali smo jednog s dozvolom. Taj jedan je proizveo desetak miliona doza. Kada uzmete globalnu potragu za vakcinom i same mehanizme, EU koji sam kupi 800 miliona doza, shvatate da je doći do samog cjepiva vrlo izazovno u ovoj prvoj fazi”, rekao je Musa koji je naveo kako je cilj doći do cjepiva vrlo brzo i da su u kontaktu s MCP da se dobiju količine u prvoj fazi za prioritetne skupine, medicinske radnike i štićenike staračkih domova.

Upitan šta se postiže s 5.000 do 10.000 doza, Musa je kazao kako se postiže značajna zaštita koji rade u okruženjima koja su najizloženija virusu.

”Naša najuža prioritetna skupina jesu zdravstveni radnici koji rade u COVID odjelima, intenzivnim njegama, klinikama za plućne bolesti, klinikama za infektivne bolesti…”, rekao je Musa.

Mia Blažević, iz Službe za epidemologiju ZZJZFBiH, kazala je kako je ona predvodila dio edukacije koordinacionih timova, odnosno operativnih timova kojima je detaljno objašnjeno kako se čuva cjepivo, kako se rastvara, koji su uslovi moraju ispuniti da se pripremi cjepivo i dalo krajnjem korisniku.

”Edukacija je bila vrlo uspješna i interaktivna. Kantoni su postavljali brojna pitanja. Vjerujem da smo im na sve dali odgovor i rasvijetlili nedoumice. Oni su izrazili su spremnost i voljnost da krenu u dalji proces imunizacije”, rekla je Blažević.

Poručila je kako je prva prioritetna skupina, zdravstveni radnici, a zbog malih količina vakcine bit će potrebno uraditi subprioritizaciju i tu će biti zdravstveno osoblje u najbližem kontaktu s COVID pacijentima.

Ponovila je kako su svi kantonalni zavodi spremni za vakcinaciju.

Upitana šta je najteže tokom provođenja vakcinacije, Blažević je rekla kako je specifičnost ovog cjepiva njegov rok trajanja.

”Kada se izvadi na sobnu temperaturu da može trajati samo do šest sati, odnosno unutar temperature frižidera može izdržati do pet dana. To je neki akcenat na koji smo stavljali, a ostali proces imunizacije traje kao i do sada“, rekla je Blažević koja smatra i kako se nije zakasnilo s vakcinalnom kampanjom.

Sead Karakaš, direktor Zavoda za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona (SBK) Travnik kazao je kako je zavod za javno zdravstvo jedna od karika u lancu koji će se baviti distribucijom, pripremom za cijepljenje, cijepljenjem, nadgledanjem nad efektima samog cijepljenja.

”Naša zadaća je da prihvatimo cjepivo iz centralnog skladišta koje je na nivou Federacije, da tako prihvaćeno cjepivo distribuiramo do svih zdravstvenih ustanova, da u skladu s Pravilnikom o imunizaciji i drugim popratnim aktima pratimo provedbu samog procesa imunizacije i u konačnosti da napravimo evaluaciju”, naveo je Karakaš.

Dodao je kako je bitno da su kontaktirali prve prioritetne skupine, zdravstvene radnike na području SBK-a te da imaju izuzetno kvalitetan odaziv.

”Od 2.560 zdravstvenih radnika koji su na prostoru SBK-a, mi imamo gotovo 86 procenata onih koji su se sada prijavili za cijepljenje. Nama je sada zadatak organizirati sastanke na nivou zdravstvenih ustanova i kroz te sastanke napraviti protokol na koji način ćemo to uraditi i koji su to zdravstveni radnici koje ćemo prve zaštititi, oni koji su najviše izloženi samom riziku“, rekao je Karakaš.

Dodao je kako će to biti prilika i da prate efekte cijepljenja te kroz pozitivnu kampanju daju jasnu poruku stanovništvu u SBK da je riječ o značajnom cjepivu za zaustavljanje epidemije.

Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, navela je kako zavodi za javno zdravstvo kantona nemaju potrebu da idu prema agenciji na državnom nivou i to nije njihova zakonska obaveza.

Pilav je rekla i kako prema dosadašnjim podacima o zdravstvenim radnicima koji su spremni za vakcinisanje, te da dosadašnje informacije pokazuju da je riječ o 70-80 posto zdravstvenih radnika iskazalo interes, uključujući i privatne zdravstvene radnike.

Vlada Federacije BiH je Plan cijepljenja protiv COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine, na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva, a uz stručno mišljenje Zavoda za javno zdravstvo FBiH, prihvatila na sjednici održanoj 14. januara 2021. godine.