Predstavnici žrtava rata zatražili da Bošnjak bude predsjednik Suda BiH

BiH

sud i tuzilastvo bih

Predstavnici brojnih udruženja žrtava rata poručili su sinoć Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) da poštuje Ustav BiH, a od predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije zatražili da podnese ostavku.

Murat Tahirović iz Udruženja logoraša, Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, Munira Subašić, predsjednica UG Majke enklave Srebrenica i Žepa, Bakira Hasečić, predsjednica udruženja Žene žrtve rata, izrazili su očekivanje da će, kako kažu, pravda pobijediti te da će predsjednik Suda BiH biti Bošnjak.

– Na sjednici VSTV-a očekujemo pravdu. Bošnjaci su najveće žrtve rata i očekujemo da će oni biti svjesni toga. Posebno od tužioca iz Republike Srpske, a koji je Bošnjak, Mahmuda Švrake očekujemo da prihvati činjenicu da u ovoj insistuciji pravnog sistema mora biti Bošnjak, s obzirom na složenost sistema BiH – rekao je Tahirović na vanrednoj konferenciji za novinare udruženja koja okupljaju žrtve rata.

Da je situacija drugačija, dodao je on, ne bi imali ništa protiv, ali u ovim okolnostima, kada se iz pravnog sistema u potpunosti izbacuje narod koji je doživio najveći genocid, Bošnjaci, to niije korektno i ljudski.

Tahirović je podsjetio i na stav OHR-a u kome se ističe da se mora poštivati ustavni poredak BiH te da je neophodno poštovati načelo nacionalne zastupljenosti.

Bakira Hasečić i Munira Subašić su istakle da je za sve probleme sa kojima se susreće pravosuđe u BiH kriv VSTV na čelu sa Milanom Tegeltijom, te da očekuju da u pravosuđu budu zastupljena sva tri konstitutivna naroda, ali je neprihvatljivo da na svim pravosudnim funkcijama u BiH budu kadrovi iz reda srpskog naroda.

– Tegeltija je prekršio odluku Ustavnog suda, slavio je 9.januar. Očekujem da sutra pravda bude zadovoljena. Imamo sposobne ljude, jer Bošnjaci nisu samo za to da se nad njima vrši genocid. Otkazat ćemo svaku saradnju sa sudom BiH, ukoliko ne bude izabran Bošnjak. Ako Milan Tegeltija podnese ostavku i na njegovom mjestu bude Bošnjak, onda neka sudija bude ko hoće – istakla je Subašić.

Jedinstveni su u ocjeni da Bošnjacima pripada mjesto predsjednika Suda BiH i da se to mora ispoštovati te da Milan Tegeltija treba podnijeti ostavku na mjesto predsjednika VSTV-a.