Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnički dom Federalnog parlamenta treba razmatrati tri zakona

edin-music11

Ove sedmice zasjedat će Kolegij Predstavničkog doma Federalnog parlamenta kako bi analizirao prispjele akte, te razmotrio situaciju u vezi održavanja naredne sjednice tog doma.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić izjavio je Feni da bi “imperativno sjednica trebala biti održana 21. i 22. jula”.

– Po hitnom postupku ostalo je da se razmatraju tri zakona: Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o direktnim stranim ulaganjima, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o pomilovanju i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Poreznoj upravi FBiH – kazao je Mušić.

Svrha Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o direktnim stranim ulaganjima je usklađivanje s izmjenama i dopunama Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u BiH iz 2010. i 2015. godine. Ujedno, na ovaj način su precizirane odredbe važećeg federalnog propisa.

Novina je uspostavljanje Vijeća za strane investitore FBiH, čiji bi rad omogućavao koordinaciju na svim razinama vlasti u BiH, kao i koordiniran pristup radu s investitorima.

Prihvaćen je prijedlog IFC-ja da sva strana ulaganja u sektore koji podliježu restrikciji odobrava Vlada FBiH na prijedlog nadležnog ministra.

Sa predloženim izmjenama Zakona o pomilovanju, kako se navodi iz Vlade FBiH, bila bi omogućena provedba presude Ustavnog suda Federacije BiH od 8. oktobra 2013. godine, kojom je utvrđeno da dio zakonskog teksta (u člancima 2. i 3.) nije saglasan Ustavu FBiH.

Ova dva članka odnose se na nadležnost predsjednika FBiH da za određena kaznena djela utvrđena federalnim zakonom osuđenicima može dati pomilovanje, te na davanje pomilovanja osobama koje su ga već bile dobile po ranije izrečenoj kazni.

Cilj dopuna Zakona o Poreznoj upravi FBiH je osiguravanje uvjeta za implementaciju Zakona o financijskoj konsolidaciji gospodarskih društava u FBiH i na njemu utemeljenih propisa.

Zakon o financijskoj konsolidaciji gospodarskih društava u FBiH i propisi doneseni na temelju ovog zakona imaju značaj posebnih propisa u odnosu na sve druge koji na teritoriju Federacije BiH uređuju ista pitanja kao opći propisi. Stoga je neophodno i usuglašavanje Zakona o Poreznoj upravi FBiH kao općeg propisa.

Dopune tog zakona omogućavaju izmirenje dugovanja gospodarskih društava po osnovi javnih prihoda po povoljnijim uvjetima