Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnički dom Parlamenta FBiH: Čeka se na usvajanje dnevnog reda

parlament fbih

Sa 27 glasova „za“, 16 suzdržanih i 34 protiv nije prihvaćen prijedlog da se s dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH povuče Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, koji je po hitnom postupku predložio poslanik Kluba SDA Ramiz Meša.

Zbog očitovanja „kako će glasati poslanici SBB-a“ ovaj poslanički klub zatražio je pauzu, tokom koje je odlučeno da će podržati ovaj prijedlog Kluba poslanika predvođenih HDZ-om BiH o skidanju predloženih izmjena zakona s dnevnog reda.

– Zamjenica premijera Federacije BiH Jelka Milićević informirala nas je da će Vlada na sjednici u petak utvrditi izmjene i dopune, te uvažavajući okolnost da u Vladi pored pet ministara iz HDZ-a BiH, četiri iz SBB-a ima osam ministara iz SDA Klub SBB-a daje punu podršku Vladi i u tom smislu podržavamo zahtjev HDZ-a o povlačenju tačke – kazao je predsjednik Kluba SBB-a Nasir Beganović.

Odluka je donesena nakon zatražene pauze ovog Kluba od 15 minuta, koja je na kraju trajala oko sat vremena. Na to je reagovao poslanik SDP-a u domu Damir Mašić, te zamolio poslanike da se u buduće slične odluke donose prije zakazanih sjednica.

– Došli smo do dnevnog reda te je ovo uobičajan ambijent prilikom utvrđivanja – dodao je predsjedavajući Doma Edin Mušić.

Ukazujući na važnost ramatranja predloženih izmjena, predlagač zakona poslanik SDA Ramiz Meša izrazio je bojaznost za pripadnike mlađe populacije jer je, kako kaže, poznato da 30 do 40 posto učenika redovno posjećuje kladionice što može uticati na vršnjačko nasilje i nasilje u porodici.

Također, s dnevnog reda povučene su još dvije tačke, Prijedlog Zakona o upravljanju državnim kapitalom u privrednim društvima u FBiH i Prijedlog Zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji.

Prije glasanja o dnevnom redu Klub poslanika predvođenih HDZ-om BiH zatražio je pauzu koja je u toku.