Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnički dom Parlamenta FBiH izmjeni i dopunio Zakon o volontiranju

volonteri

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH prekinuo je današnje zasjedanje na kojem su usvojene izmjene i dopune Zakona o volontiranju u FBiH, koje je predložio Klub poslanika SDP-a.

– Suština predloženog zakona je da se svima omogući volontiranje, na šta se obavezuju općine i gradovi – kazao je šef Kluba SDP-a Elvir Karajbić, dodajući da novi Zakon o radu nije prepoznao institut volontiranja.

Razmatrajući ove izmjene i dopune Vlada Federacije BiH ranije je istakla da odredbe postojećeg zakona iz ove oblasti svim propisanim organizatorima volontiranja i poslodavcima omogućavaju organiziranje volontiranja, odnosno ostvarivanje prava na rad.

Stoga Vlada smatra da je inicijativa suvišna i nepotrebna navodeći da će analizirati primjenu Zakona, te predložiti mjere za njegovo unaprjeđenje.

Ukoliko budu odobrene i u Domu naroda, izmjene i dopune Zakona o volontiranju u FBiH mogu stupiti na snagu.

Poslanici su također podržali nacrte zakona o gradovima Goraždu, Cazinu i Livnu, koji predviđaju da ove opštine dobiju status grada.

Usvojen je Nacrt zakona o šumama, dok nije usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH.

Nastavak sjednice zakazan je za 26. juli.