Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio Zakon o radu

parlament-fbih

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je večeras Prijedlog zakona o radu koji je jučer usvojen u Domu naroda.

Protiv Prijedlog zakona glasalo je 30 poslanika, a ‘za’ je glasalo njih 50 što je bilo dovoljno za usvajanje, dok suzdržanih nije bilo.

Za Zakon o radu glasali su poslanici SDA, HDZ-a, BPS-a, SBiH, A-sda, te Naše stranke.

Odbijeni svi amandmani

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić obavjestio je večeras poslanike Predstavničkog doma Parlamenta FBiH da Vlada, na hitnoj sjednici održanoj u pauzi sjednice Doma, nije prihvatila amandmane na Prijedlog zakona o radu Kluba poslanika SDP-a, kao ni Kluba poslanika BPS-a, niti amandmane Kluba SDP-DF-SBB, ni amandmane poslanika SDP-a Damira Mašića i poslanice SBiH Azre Hadžiahmetović.

Dodao je da je Vlada FBiH prihvatila amandman Azre Hadžiahmetović ali on neće biti uvršten u Zakon o radu FBiH već u opći kolektivni ugovor, a isto važi i za zahtjev poslanika Naše stranke Dennisa Gratza.

Predloženi amandmani

Poslanik SDP-a Damir Mašić najavio je osam amandmana na Prijedlog zakona, poslanica SBiH Azra Hadžiahmetović pet, Klub SDP-a sedam, Klub SDP-DF-SBB 24, te Klub BPS-a jedan amandman.

Poslanik SBB-a Munib Jusufović rekao je tokom rasprave da je sumnjivo da premijer Fadil Novalić uvjerava radnike i predstavnike sindikata da im on želi bolje nego oni sami sebi, te da je za ovako bitan zakon nedovoljna i dvotrećinska većina a ne minimalna koju vladajuća koalicija pokušava “skrpiti”.

Predsjednik Kluba poslanika DF-a Dženan Džonlagić rekao je da je indikativno pozivanje premijera Novalića na ukidanje povlastica “privilegiranim radnicima” jer smatra da bi svakoj normalnoj vladi trebalo biti u interesu povećanje prava radnika koji su u lošem položaju a ne svođenje svih radnika na “prosjački štap”.

On smatra da je konačni cilj ovog zakona ukidanje sindikata a da će vrijeme pokazati istinitost te tvrdnje.

Poslanici vodili burnu raspravu

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH poslanici vladajućih i opozicionih stranaka vodili su burnu raspravu o Prijedlogu zakona o radu, koji je jučer usvojen u Domu naroda.

Predsjednik Kluba poslanika koalicije predvođene HDZ-om BiH Jozo Bagarić kazao je da je sindikatima trebalo dati priliku za usaglašavanje spornih odredbi zakona, te da klub koji predstavlja smatra da zakon nije idealan ali je prihvatljiv zbog čega će ga podržati.

Predsjednik Kluba poslanika SDP-a Elvir Karajbić rekao je da ovaj zakon o radu predstavlja treću i završnu fazu pljačke radnika nakon pretvaranja društvene imovine u državnu, i tajkunske privatizacije te imovine od ljudi bliskih vladajućim strankama.

Istakao je da u odnosu na zakon pripremljen 2012. ovaj pojednostavljuje otpuštanje radnika, preferira rad na određeno vrijeme i u njemu ne postoji obaveza potpisivanja kolektivnih ugovora.

Poslanica SBB-a Jasna Duraković-Hadžiomerović rekla je da je ta stranka uz narod i radničku klasu i protiv ovakvog načina nametanja zakona o radu po hitnom postupku, što smatra sramotnim jer ga poslanici nisu imali mogućnost analizirati.

Dodala je da ovakav zakon o radu neće ništa temeljno donijeti bez usvajanja zakona o porezima, o smanjenju opterećenja na plaće, te olakšica za kompanije.

Poslanik Naše stranke Dennis Gratz je rekao da su zbog jučerašnjeg pravnog nasilja dostavili amandmane koji taj zakon čine boljim, te zahvalio premijeru Fadilu Novaliću za kojeg je rekao da je, “za razliku od pojedinih kabadahija iz SDA i HDZ-a”, pokazao spremnost za saradnju.

Dodao je da je spreman da rizikuje svoj politički rejting za dobrobit građana, te da je spreman da trpi napade i prijetnje i da bude famozni 50. presudni glas, kao i da nosi teret odgovornosti ako su svi spremni pomoći najugroženijim kategorijama građana.

Poslanik SDA Dževad Agić čestitao je premijeru Novaliću na počinjanju reformi koje bi trebale izjednačiti javni i realni sektor.

Poslanik BPS-a Jusuf Bubica istakao je da je predloženi zakon mnogo bolji od važećeg, da ga je moguće dodatno poboljšati amandmanima, te da će njegovo usvajanje polučiti pozitivne rezultate.