Sjednica u Sarajevu

Predstavnički dom PSBiH danas o budžetu institucija BiH za 2020.

institucije_bih_marijin_dvor_3

Priјеdlоg zakona о Budžetu instituciја BiH i mеđunаrоdnih оbavеzа BiH zа 2020. gоdinu dоstаvljen je Pаrlаmеntаrnој skupštini BiH nа usvајаnjе po hitnoj proceduri

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra zahtjev Predsjedništva Bosne i Hercegovine da se Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu razmatra po hitnom postupku.

Predsjedništvo BiH je 26. juna utvrdilo Priјеdlоg zakona o Budžetu instituciја BiH i mеđunаrоdnih оbavеzа BiH zа 2020. gоdinu, sa izmjenama u tekstu Zakona o Budžetu na stranici 11 – Parlamentarna skupština BiH – Kapitalni izdaci, gdje se predloženi iznos umanjuje za 754.000,00 KM. Taj iznos sredstava se prebacuje u stavku na stranici 9., član 6. Zakona o Budžetu na poziciju Fonda za saniranje ekonomskih šteta, saopćeno je tada iz državnog Predsjedništva.

Priјеdlоg zakona о Budžetu instituciја BiH i mеđunаrоdnih оbavеzа BiH zа 2020. gоdinu dоstаvljen je Pаrlаmеntаrnој skupštini BiH nа usvајаnjе po hitnoj proceduri.

Predsjedništvo BiH je ovlastilo ministra finansija i trezora BiH da u Parlamentarnoj skupštini BiH, u ime Predsjedništva BiH, izvještava o Prijedlogu budžeta zа 2020. gоdinu.

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto je jučer izjavila kako će poslanici te stranke predložiti da se budžet razmatra po redovnom postupku, dodajući da je “Predsjedništvo BiH prekršilo Zakon o finansiranju, Zakon o proračunu, jer nisu smjeli dirati, intervenirati u ono što nije nadležnost Predsjedništva BiH kao predlagatelja”.

Član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je, međutim, kako treba požuriti s usvajanjem budžeta “da bismo stekli uslove za održavanje lokalnih izbora”.

Predstavnički dom bi trebao razmatrati i zahtjev poslanika: Nikole Lovrinovića, Predraga Kožula, Borjane Krišto, Darijane Filipović, Mije Matanovića, Adila Osmanovića, Safeta Softića, Alme Čolo, Šemsudina Dedića, Halida Genjca, Nermina Mandre, Šemsudina Mehmedovića, Edina Mušića i Denisa Zvizdića za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji se odnosi na izbore u Mostaru.

Pred poslanicima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici: Dženan Đonlagić, Zlatan Begić, Vlatko Glavaš i Enver Bijedić, s Mišljenjem Ustavnopravne komisije.

Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, a koji su predložili poslanici: Nebojša Radmanović, Snježana Novaković-Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Jakov Galić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović, s Mišljenjem Ustavnopravne komisije, jedna je od predloženih tačaka dnevnog reda.

Ustavnopravna komisija nije utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH, niti je prihvatila principe tog zakona.

Između ostalog, na dnevnom redu su i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH, čiji je predlagač poslanica Aida Baručija, s Mišljenjem Ustavnopravne komisije kao i Prijedlog amandmana II. na Ustav BiH, predlagača poslanika: Predraga Kojovića, Mirjane Marinković-Lepić, Aide Baručije i Damira Arnauta, s Mišljenjem Ustavnopravne komisije.