Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnički dom PSBiH danas o naplati RTV takse

BiH

parlament bih

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas bi trebalo da razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH, koji su predložili poslanici Amir Fazlić i Mirsad Đonlagić, a kojim se predviđa naplata RTV takse putem računa za električnu energiju.

Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma podržala je predloženi zakon sa osam usvojenih amandmana.

Predloženi zakon predviđa da se prihod od RTV takse te neto prihod od marketinškog oglašavanja dijeli na tri javna radiotelevizijska servisa tako što 40 posto ukupnog prihoda pripada BHRT-u, a po 30 posto RTRS-u i Radio-televiziji FBiH.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i zahtjev Vijeća ministara BiH da se po hitnom postupku razmatraju: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

Predviđeno je i razmatranje principa Prijedloga zakona o volonterskim aktivnostima koje organiziraju udruženja i fondacije, crkve i vjerske zajednice i institucije BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Pred poslanicima bi se, između ostalog, trebali naći i Izvještaj o zaštiti ličnih podataka u BiH za 2015. godinu; Informacija o stanju iseljeništva kao i Informacija o stanju i pojavama vršnjačkog nasilja i nasilja među djecom u BiH.