andrew jewell

Predstavnik MMF-a: Ako ne dogovorimo aranžman sa BiH, naredna prilika tek na proljeće

On je pojasnio da MMF ima obavezu da napiše redovni godišnji izvještaj o stanju ekonomije u BiH, što je obaveza kroz koju prolaze sve zemlje članice

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Andrew Jewell rekao je da bi BiH, ako u najkraćem roku ne bude zaključen aranžman sa MMF-om, mogla doći u situaciju da će sljedeću priliku imati tek na proljeće naredne godine.

Jewell je istakao da MMF pozdravlja namjeru domaćih vlasti da se nastave pregovori o aranžmanu, ali da MMF ima obaveze zbog kojih duži period neće biti moguće zaključiti novi aranžman.

On je pojasnio da MMF ima obavezu da napiše redovni godišnji izvještaj o stanju ekonomije u BiH, što je obaveza kroz koju prolaze sve zemlje članice.

“Kada smo u oktobru došli u BiH, naša misija je imala dva cilja. Jedan je priprema izvještaja po članu četiri, a drugi je zaključivanje aranžmana sa BiH. Iako smo spremni da u svakom trenutku nastavimo pregovore, ako do početka januara ne budemo mogli predstaviti dogovoreni aranžman, morat ćemo se fokusirati na pisanje izvještaja”, rekao je Jewell za Nezavisne novine.

On je objasnio da je to proces koji će trajati nekoliko mjeseci, što bi značilo da bi razgovori o aranžmanu možda mogli biti nastavljeni na proljeće.

Jewell je napomenuo da je ostalo neriješeno nekoliko pitanja, a odnose se na uspostavljanje registra računa svih fizičkih lica u Centralnoj banci BiH, rješavanje obaveza Energetske zajednice zbog kojih BiH krši svoje evropske obaveze i novi, osavremenjeni zakon o elektronskom potpisu.

Prema njegovim riječima, to su reforme za koje međunarodni partneri BiH smatraju da su potrebne za evropski put BiH, kao i da bi donijele konkretne koristi građanima BiH.

Pregovori o proširenom aranžmanu u iznosu od 1,5 milijardi KM, koji su počeli u oktobru, a intenzivirani poslije izbora, nisu završeni nakon što domaće vlasti i MMF nisu uspjeli da postignu saglasnost u vezi sa pismom namjere.