prijedor

“Predstoji nam besana noć”: Kiša nanijela veliku štetu, sve ekipe na terenu

prijedor-poplava-2-800×1099 (1)

On je naglasio da je grad uradio jedan dio posla kada je u pitanju čišćenje i uređenje njenog korita u dužini od 1,6 kilometara što, kako je rekao, čini se nije bilo dovoljno, ali je uticalo da spriječi izlivanje vode u jutarnjim časovima

U Prijedoru je usljed obilnih padavina i ogromne količine vode koju nisu mogli da prime kolektori i kanalizacione mreže oštećen veliki broj objekata, puteva i mostova, izjavio je večeras gradonačelnik Slobodan Javor.

Javor je rekao novinarima da kiša od sinoć neprekidno pada i da je, prema informacija koje trenutno ima, voda ugrozila mnogo stambenih i pomoćnih objekata te došla i u centar grada.

– Mnoge zgrade, odnosno podrumi zgrada u centru su poplavljeni i tu smo pomoću pumpi ispumpali veći dio vode. To je slučaj sa Domom penzionera, a i pojedine ustanove i preduzeća su poplavljeni. Svi smo na terenu i činimo sve što je u našoj moći da spasimo što više objekata – istakao je Javor.

On je za sutra ili u ponedjeljak, dok se poplava povuče, najavio formiranje više komisija koje će analizirati situaciju na terenu i štetu na objektima.

– Vodostaj rijeka Sane i Gomjenice je takav da još uvijek mogu da prime određenu količinu vode, a ono što je najveći problem je rijeka Miloševica, jer je zbog njenog izlivanja došlo do problema u naselju Topolik – rekao je Javor.

On je naglasio da je grad uradio jedan dio posla kada je u pitanju čišćenje i uređenje njenog korita u dužini od 1,6 kilometara što, kako je rekao, čini se nije bilo dovoljno, ali je uticalo da spriječi izlivanje vode u jutarnjim časovima.

– Prije nekoliko trenutaka sam se čuo da direktorom preduzeća “Vode Srpske” koji mi je saopštio da je završena sva procedura sa Evropskom investicionom bankom u vezi sa čišćenjem korita rijeke Miloševice, što znači da je izabran nadzorni organ i da će za dvadesetak dana biti potpisan ugovor, nakon čega će preduzeće koje je dobilo posao ući u radove – rekao je Javor.

On je dodao da je čitava ta procedura predugo trajala, da problem sa čišćenjem rijeke Miloševice traje previše godina, ali da je količina padavina ovaj put bila tolika da se voda pojavila i na terenu koji je kilometrima udaljen od prve rijeke ili potoka.

– Pred nama je još jedna besana noć i ići ćemo svuda gdje možemo pomoći da spriječimo veću štetu – poručio je Javor.