Zenica

Prefarban bilbord s porukom da Nova godina nije dio tradicije Bošnjaka

plakat

Bilbord s porukom izazvao je salvu kritika i osuda, ne samo Zeničana nego i šire bh. javnosti, prefarbarili su članovi udruženja “Bosanska čast”

Veliki reklamni plakat u Zenici na kojem je bilo napisano “Jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio tradicije Bošnjaka” je kasno sinoć prefarban.

Bilbord s porukom izazvao je salvu kritika i osuda, ne samo Zeničana nego i šire bh. javnosti, prefarbarili su članovi udruženja “Bosanska čast”. I dalje nije poznato ko stoji iza postavljanja ovog plakata.

Fotografije njihove akcije objavljene su i na društvenim mrežama.

Na mjesto događaja sinoć su izašli i pripadnici MUP-a ZDK koji su dokumentovali ovaj čin potpisnika “Bosanske časti”.

Plakat takvog sadržaja izazvao je nepodijeljenu osudu i zgražanje na društvenim mrežama, a već rano jutros oglasili su se i iz Foruma građana Zenice (FGZ).

“Sa nevjericom smo se suočili sa reklamnim bilbordom u našem gradu ‘Jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio islama i tradicije Bošnjaka’. Na sjednici Predsjedništva Foruma građana Zenice energično smo osudili ovaj pamflet koji svojom porukom nastoji narušiti vjekovnu simbiozu multietičnosti u našoj Zenici. Građani Zenice su oduvijek poštovali vjerske praznike svojih komšija i međusobno su dijelili radost ovih blagdana. Uvažavalo se da je nacionalni i vjerski identitet lična stvar”, saopćili su iz FGZ-a.

Dodaju kako je indikativno da reklamni bilbordi, na dvije lokacije kod šoping centra, nemaju naznaku titulara poruke.

“Time se postavlja i otvoreno pitanje na koji se način vrši oglašavanje na blibordima i da li postoji neki akt koji reguliše ovu vrstu oglašavanja u našem gradu. Pozivamo nadležne organe da hitno reaguju i uklone ove pamflete, da utvrde aktere i pokrenu pitanje njihove odgovornosti”, dodaju iz FGZ-a.

Plakat takvog sadržaja posebno je neumjesan i uznemirujući za građane tog grada zbog činjenice da će Grad Zenica i ove godine biti jedan od rijetkih gradova u Bosni i Hercegovini gdje će, uprkos finansijskoj krizi te potrebi da se građani pridržavavaju epidemioloških mjera zbog pandemije koronavirusa, Nova godina biti dočekana na glavnom gradskom trgu – Trgu „Alija Izetbegović“.

Zbog epidemioloških mjera, na tom će mjestu moći prisustvovati najviše 300 posjetilaca, a napomene radi, nekoliko dana i prije katoličkog Božića, na tom su se trgu, na bini u „Studengradu“, svakodnevno počeli održavati muzički koncerti te drugi kulturni sadržaji u organizaciji Gradske uprave Zenica, kojima se najavljuje Božić i Nova godina.

Građani se u “Studengradu” mogu počastiti raznim mesnim delicijama i pićima, a koji se prodaju u drvenim kućicama.

Zanimljivo je i da se misa-ponoćka, kojom se u noći sa 24./25. decembar tradicionalno najavljuje dolazak velikog katoličkog blagdana Božića, u svih pet župa u Zenice, ove godine održala tačno u ponoć.