Danas u Sarajevu

Pregovori o formiranju vlasti na nivou BiH između SDP-a i opozicije iz RS

sarajevo panorama (1)

Na sastanku, koji u Sarajevu organizuje SDP, trebalo bi se razgovarati o delegatima Kluba Srba u Domu naroda, potvrdili su u SDS-u

Opozicione stranke iz Republike Srpske potvrdile su da će učestvovati u razgovorima koje danas u Sarajevu organizuje SDP. U fokusu sastanka biće izbor delegata za Dom naroda Bosne i Hercegovinem javlja BHRT. Pojedini opozicioni lideri nagovještavaju i moguće razgovore o ulasku u vlast na državnom nivou.

Na sastanku, koji u Sarajevu organizuje SDP, trebalo bi se razgovarati o delegatima Kluba Srba u Domu naroda, potvrdili su u SDS-u. V.d. predsjednika Milan Milićević najavio je da ova stranka u Sarajevo odlazi bez uslova, ali i da neće dozvoliti da bude uslovljena.

Ukoliko eventualnog drugog delegata opozicije ne podrže iz Pokreta za državu SNSD bi, uz trenutna tri sigurna, mogao imati četiri delegata u Domu naroda, a time i ključ u odlučivanju na državnom nivou. S druge strane Pokret za državu očekuje podršku opozicije za njihovog kandidata Vojina Mijatovića.

Iz PDP-a kratko su poručili da vjeruju da će se naći rješenje koje neće omogućiti nikome apsolutnu kontrolu svih procesa u zemlji. Osim toga, Nebojša Vukanović, očekuje i razgovore o načinu funkcionisanja novog Savjeta ministara.

Ukoliko ni nakon današnjeg sastanka ne bude jasnija situacija oko delegata za Dom naroda, ova saga biće okončana u srijedu za kada je zakazana sjednica Narodne skupštine RS. Na tajnom glasanju biće odlučeno kojih pet delegata će činiti Klub Srba u Domu naroda BiH.